Vérnyomáscsökkentő gyógyszerterápiák értékének és piaci teljesítményének összehasonlítása

Szerzők

  • Bence Kovács Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Doktori Iskola
  • Judit Simon Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet

Kulcsszavak:

gyógyszeripar, hatásosság, biztonságosság, piaci teljesítmény

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJAI
A gyógyszerek eladása soktényezős és rendkívül komplex folyamat. Egyedülálló módon a végső fogyasztóként jelentkező beteg mellett a gyógyszert felíró orvost és a terápiát finanszírozó egészségügyi rendszert sem hagyhatjuk figyelmen kívül, nem beszélve a szabályozások, vállalati érdekek és pozíciók egybefonódásáról. Más termékekhez hasonlóan felmerül a kérdés, hogy mi alapján is választunk gyógyszert egy adott indikáción belül. A tanulmányban azonos indikációs csoportba (magas vérnyomás betegség) sorolható, azonos hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokat vizsgálunk, melyek évek óta a generikus versenyben vesznek részt szabadalmuk lejártával.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN
A gyógyszerhatóanyagokat klinikai meta analízisekre alapozva rangsorolhatónak tartjuk azok hatásossága és biztonságossága alapján. Feltevésünk szerint hosszú távon és megfelelő versenyhelyzetben a klinikai rangsorban hatásosabbnak és biztonságosabbnak bizonyuló hatóanyagok pozitív tulajdonságainak azok eladásában is tükröződnie kell. A feltevés ellenőrzésére magyar, német és amerikai piaci adatok alapján végzünk elemzést. Ehhez a piacokat jellemző hatóanyag szintű eladási volumeneket vetjük össze a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően kialakított, és releváns szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok által validált klinikai sorrendekkel. A klinikai megfelelőség sorrendjének kialakításánál a bizonyítékon alapuló gyógyszerelés alapelveit követjük.

EREDMÉNYEK
Tanulmányunkban kitérünk a klinikai irodalom megosztottságára, melyet saját adataink is igazolni látszanak. A tanulmányban a klinikai megfelelőség és piaci eladási adatok összefüggés-elemzése mellett az esetleges anomáliák okaival is részletesen foglalkozunk. Az elemzés ezen szakaszát országspecifikus szakértői interjúk eredményeivel támasztjuk alá. Bár a fő fókuszt a klinikai megfelelőség és a piaci teljesítmény kapcsolatára helyezzük, mellőzhetetlennek tartjuk a hatóanyagok árszínvonalának vizsgálatát az egyes országokban, így kitekintésként erre is kitérünk.

GYAKORLATI JAVASLATOK
A tanulmányban egyetlen indikációs csoportot teszünk az elemzés tárgyává, az említett három országban. Ennek megfelelően a tanulmány módszertani előkészítésnek tekinthető későbbi vizsgálatainkhoz.

Downloads

Megjelent

2017-08-01

Hogyan kell idézni

Kovács, B. és Simon, J. (2017) „Vérnyomáscsökkentő gyógyszerterápiák értékének és piaci teljesítményének összehasonlítása”, Marketing & Menedzsment, 51(EMOK klsz), o. 1–13. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/789 (Elérés: 25 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>