Élelmiszerfogyasztói típusok Magyarországon

Szerzők

  • Ágnes Horváth GATE Agrármarketing Tanszék
  • József Lehota GATE Agrármarketing Tanszék
  • Nándor Komáromi GATE Agrármarketing Tanszék

Absztrakt

A magyarországi élelmiszerfogyasztásra az elmúlt másfél évtizedben az általános gazdasági fejlődés trendjei voltak meghatározóak, melyek jelentős és viszonylag hosszan tartó gazdasági visszaeséssel, valamint a piacgazdaságba történő áttérés nehézségeivel jellemezhetők. A gazdasági visszaesést számottevő infláció és főleg az utóbbi években erőteljes reáljövedelem visszaesés kísérte, ami az élelmiszerfogyasztás alakulásában éreztette hatását. A szabadon elkölthető jövedelemhányad a lakosság döntő részénél oly mértékben beszűkült, hogy bizonyos rétegek, csoportok az élelmiszerfogyasztás minőségi, sőt esetenként mennyiségi korlátozására is kényszerültek.
E folyamatok még jobban felerősítették azokat a trendeket, amelyek következtében jelentős elmaradás mutatkozik a nyugat-európai országokhoz viszonyítva az élelmiszerfogyasztás szerkezetében. A magasabb életszínvonalú, fejlett piacgazdasággal rendelkező országokban az élelmiszerfogyasztási szokásokat három tendencia erősödése determinálja, nevezetesen: a minőségtudatosság, az egészségtudatosság és a kömyezettudatosság. Ezek a jelenségek új követelményeket támasztanak a mezőgazdasági alapanyagokkal, feldolgozási technológiákkal és a csomagolással szemben. Az élelmiszergazdaság szereplőitől, a kis, közepes és nagyobb vállalkozástól a belföldi piac stagnálása és az exportpiacok új, speciális igényeinek kielégítése újfajta üzletpolitikát, vállalati gondolkodásmódot igényel. Ezek a kihívások a marketingelmélet és -gyakorlat érdeklődését az élelmiszerfogyasztók indítékainak feltárása, valamint az elméletileg és módszertanilag megalapozott, gyakorlati szempontból hasznosítható élelmiszerfogyasztói típusok azonosítása felé irányították.

Downloads

Megjelent

2019-12-01

Hogyan kell idézni

Horváth, Ágnes, Lehota, J. és Komáromi, N. (2019) „Élelmiszerfogyasztói típusok Magyarországon”, Marketing & Menedzsment, 31(2), o. 39–45. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/2178 (Elérés: 28 március 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Életstílus-vizsgálatok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 > >>