Szimbiotikus és parazita pénzkímélő technikák a hazai kkv-k körében

Szerzők

  • Krisztina Horváth Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

Kulcsszavak:

finanszírozási bootstrapping, kkv, teljesítmény, szimbiotikus, parazita

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

A bootstrappingre vagy magyarul pénzkímélő önfinanszírozási technikákra gyakran utalnak a szűkös finanszírozási forrásokkal rendelkező kis cégek problémáit megoldó módszerként. Tanulmányom célja, hogy megvizsgálja, vajon a technikák stakeholderekre való kedvező (szimbiotikus) vagy kedvezőtlen (parazita) hatása, a használat gyakorisága és időzítése befolyásolja-e és milyen módon a vállalati teljesítményt. A tanulmány ezen kívül hiánypótló szerepet is kíván betölteni, mivel a szakirodalom korábban nem vizsgálta sem a fejlődő országok, sem Magyarország kkv szektorának bootstrapping gyakorlatát.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

Empirikus kutatásomhoz egy speciális, 80 magyar kkv-t tartalmazó adatállományt használok fel, amely 2009 és 2012 közötti felmérésből származik. Első lépésben klaszteranalízist alkalmazok, amelynek segítségével a mintabeli vállalatokat a bootstrapping technikák hasonló használata alapján csoportosítom. Ezután az egyes csoportok teljesítményét a vállalati életszakasz (új vagy megállapodott cég) mentén különböző teljesítménymutatókkal (foglalkoztatottak számának növekedése, dolgozói termelékenység) elemzem.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK, ÚJDONSÁGOK

Eredményeim alapján a bootstrapping technikák használata hazánkban heterogén, és vállalati teljesítményre való hatása új és megállapodott vállalatok esetében eltérő lehet. A mintabeli vállalatok 4 csoportja különböztethető meg: a pénzkímélő technikákat alacsony mértékben alkalmazók (passzív használók), más cégek adott vállalat számára kedvezőtlen viselkedését büntetők (protektívek), a többnyire vagy kizárólagosan saját érdekeiket szolgáló technikákat előnyben részesítők (önérdekkövetők) és a bootstrapping technikákat intenzív mértékben használók (intenzív használók). Az eltérő technikák alkalmazása folytán egyes vállalkozói csoportok eredményesebbek a többinél. Az új vállalatok közül a protektívek, a megállapodott cégek esetében viszont a passzív használók bizonyulnak a legtermelékenyebbnek.

GYAKORLATI/GAZD ASÁGPOLITIKAI JAVASLATOK

A hazai kkv-k finanszírozási problémáinak megoldása hosszú távon nem a pénzkímélő technikáktól remélhető. A vállalati teljesítmény jelentősebb növekedéséhez produktívabb tevékenységekre kellene fókuszálni, illetve külső finanszírozási forrást igénybe venni. A bootstrapping technikák használatának fokozása és ezáltal rövid távú célok követése helyett jövedelmezőbb a vállalati működés és a humán töke fejlesztése.

Downloads

Megjelent

2019-10-30

Hogyan kell idézni

Horváth, K. (2019) „Szimbiotikus és parazita pénzkímélő technikák a hazai kkv-k körében”, Marketing & Menedzsment, 50(1), o. 36–52. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/910 (Elérés: 23 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei