Magyarország tőkepiaci megítélése - okok és következmények

Szerzők

  • Péter Ákos Bod Budapesti Corvinus Egyetemen; Károli Gáspár Református Egyetemen

Kulcsszavak:

országimázs, országkockázat, nemzetközi összehasonlítás, szuverén kockázat tőkepiaci értékelése, magyar gazdaságpolitika

Absztrakt

A szerző áttekinti a magyar gazdaság nemzetközi megítélését formáló tényezőket és a közvetítő, alakító szereplőket. Magyarország külső képe a nemzetközi összehasonlí­tó táblázatok, értékelések és indexek szerint a 2000-es évek közepétől sokat romlott, főként az állam terjedelme, mű­ködési hatékonysága és transzparenciája vonatkozásaiban. A 2007/08-as nemzetközi pénzügyi zavarok kitörésével hazánk külső megítélésének kritikus eleme a pénzügyi elemzői közösség véleménye, elsősorban a hitelminősítő intézetektől kapott országkockázati besorolás lett. A cikk következtetései szerinti korrekció középpontjában ezért az államháztartási hiány mérséklésének és a fiskális konzervativizmus hiteles hazai és külső meghirdetésének kell állnia.

Downloads

Megjelent

2019-10-02

Hogyan kell idézni

Bod, P. Ákos (2019) „Magyarország tőkepiaci megítélése - okok és következmények”, Marketing & Menedzsment, 43(2), o. 30–37. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/728 (Elérés: 25 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Országimázs, országmárka

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei