Csoportdinamika mérési lehetőségei számítógépes eszközökkel – Szakértői interjúk nyomán

Szerzők

  • Erika Gábor Budapesti Corvinus Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2021.55.01.01

Kulcsszavak:

csoportdinamikai folyamatok, csoportdinamika mérése, csoport szintű konstrukciók, számítógépes szervezeti modellezés, csoporton belüli interakciók, emberközpontú számítógépes tudomány

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Számos tudományterületen tapasztalható igény az emberi viselkedési mintázatok, a hozzáállás és a kognitív folyamatok mérésére. A számítógépes modellezés fénykorát éljük: az orvostudomány, a műszaki tudományok, a pszichológia és a marketing területén. A számítógépes szociálpszichológiai vizsgálatok (videokamerás megfigyelés, hangrögzítés, szociométer, GPS stb.) lehetőséget teremtenek a csoportos viselkedési mintázatok mélyebb vizsgálatára. Jelen cikk betekintést nyújt a csoportdinamikai folyamatok számítógépes mérésének lehetőségeibe szakértőkkel folytatott beszélgetések nyomán. A tanulmány célja, hogy feltárja, vajon a szakértők tapasztalata alapján fejleszthető-e a csoportdinamika mérése számítógépes eszközökkel.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

A csoportdinamika számítógépes mérésének kérdéskörét multiparadigmikus szekvenciális kutatással vizsgálom. Jelen tanulmány egy szakértőkkel folytatott feltáró kutatás, amelynek eredményei inputként szolgálnak a kutatás következő, funkcionalista mérési fázisához. Az adatfelvétel előre meghatározott interjúkérdések (Melléklet 1.) alapján 2019. novembere és 2020. márciusa között zajlott. Az interjúk félig strukturáltak voltak, amely lehetővé tette, hogy a beszélgetések során további kérdésekkel gyarapíthattam az addig feltárt tudást.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

A csoportdinamikai folyamatok mérésére szervezeti környezetben nem jut kellő figyelem. A szervezetfejlesztési gyakorlatban hangsúlyos a csoportok megfigyelése, de a mindennapi vállalati, szervezet vezetői gyakorlatban elsősorban az egyének megfigyelése, teljesítményértékelése, motiválása a cél. A csoportdinamikai folyamatok feltárására rendelkezésre álló eszközök végesek, idő- és költségigényesek, ezért az gyakran kérdőíves adatgyűjtésben, vagy résztvevő megfigyelésben merülnek ki. A számítógépes mérések (webkamera, hangrögzítés) még nem terjedtek el a mindennapi gyakorlatban, annak ellenére, hogy a szakértők lehetséges megoldásnak tartják.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A számítógépes eszközök és gépi tanulás segítségével bonyolult csoportdinamikai folyamatok, kérdések, problémák elemzése és megértése is lehetővé válhat a szervezeti vezetők, HR szakemberek és szervezetfejlesztők, trénerek számára. A megkérdezett szakértők a számítógépes mérést érdekes és kívánatos megoldásnak tartja, ugyanakkor komplexnek és nehezen kódolhatók.

Köszönetnyilvánítás: Ezúton köszönöm Dr. Törőcsik Mária főszerkesztő asszonynak és a lektoroknak konstruktív visszajelzéseiket, amelyekkel segítették a tanulmány elkészítését. Köszönöm Dr. Primecz Henriett témavezetőmnek, és Snír Péter csoportdinamikai trénernek, külső konzulensemnek a tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeiket. További köszönettel adózom Kiss Norbertnek, Milassin Andának, Somlai Rékának, Régeni Pálnak, Daróczy Bálintnak, Boncsér Csabának, Sólyom Andreának, Strén Juditnak és Szitó Klárának a csoportdinamikai mérésekkel kapcsolatos inspiráló beszélgetéseinkért.

Információk a szerzőről

Erika Gábor, Budapesti Corvinus Egyetem

PhD hallgató

Downloads

Megjelent

2021-06-14

Hogyan kell idézni

Gábor, E. (2021) „Csoportdinamika mérési lehetőségei számítógépes eszközökkel – Szakértői interjúk nyomán”, Marketing & Menedzsment, 55(1), o. 5–14. doi: 10.15170/MM.2021.55.01.01.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek