F.A.I.L., First Attempt In Learning: Mit és hogyan tanulhatunk a sikertelen vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatokból?

Szerzők

  • Zsigmond Száva Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2019.53.03.03

Kulcsszavak:

vállalkozásfejlesztés, vállalkozásfejlesztési mentorálás, leadership development

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Jelen tanulmány célja a vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatok tipikus kudarcainak bemutatása és strukturálása annak érdekében, hogy ezek a jövőben elkerülhetök legyenek. Az így kapott benchmark ugyanis használható egy olyan modell felállítására, amely hozzájárulhat a sikeresen vezetett mentorálási folyamatok kialakításához is, ehhez azonban nemcsak a jó, hanem a rossz mintákat is szükségszerű megismerni.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

A tanulmány a vizsgált fejlesztési tevékenység definiálása mellett magában foglalja kilenc, félig strukturált interjúnak az elemzését, melyek részei egy kevert módszertani megközelítéssel végzett kutatásnak. Utóbbi témája a vállalkozásfejlesztési mentorálás és annak sikerességét, eredményességét befolyásoló tényezők vizsgálata. Ennek egyik összetevőjeként kerülnek vizsgálatra a sikertelen mentorálási kapcsolatok is. Az adatokat elemzésére NVivo tartalomelemző szoftverrel került sor.

A KUTATÁS LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI

A vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatok esetén az interjúrendszer alapján öt intervenciós vagy fejlődési terület került definiálásra, mint legfőbb befolyásoló tényezője egy sikeres mentorkapcsolatnak: a külső, negatív hatások (1), a mentor tevékenységéhez, attitűdjéhez és magatartásához köthető sajátosságok (2), a mentorált folyamathoz való viszonyulásának tényezői (3), a ’jatrogén’ ártalmak, azaz a működés során fellépő ’műhibák’ által okozott problémák (4), valamint a folyamat keretezéséhez köthető tényezők (5). 

ÚJDONSÁGOK, GYAKORLATI JAVASLATOK

A kutatás rávilágított, hogy sikeres mentorálási folyamatot vezetni nemcsak a jó minták és elvárások folyamatba történő vezetésével lehetséges, hanem abban az esetben is, ha a mentor és a mentorált ismeri annak a mikéntjét is, mi vezethet a folyamat célelérés előtti befejezéséhez. A sikeres vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatok vezetéséhez tehát ezen fenti öt területhez tartozó tényezőre is kiemelten szükséges figyelni.

Információk a szerzőről

Zsigmond Száva, Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar

tanársegéd, Team Coach

Downloads

Megjelent

2019-10-01

Hogyan kell idézni

Száva, Z. (2019) „F.A.I.L., First Attempt In Learning: Mit és hogyan tanulhatunk a sikertelen vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatokból?”, Marketing & Menedzsment, 53(3), o. 33–43. doi: 10.15170/MM.2019.53.03.03.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek