Közpénzügyi gazdálkodási folyamatok modellezése

Szerzők

  • Ákos Gubán Budapesti Gazdasági Egyetem
  • Zoltán Mezei Pécsi Tudományegyetem

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2020.54.02.03

Kulcsszavak:

hatékonyságjavítás, közpénzügyi gazdálkodás, folyamat, objektumáramlás, modellezés

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

A gazdálkodási rendszerekben áramló objektumok/információk azonosítása és modellezése kiemelt jelentőségű témakör a közpénzügyi adminisztrációs folyamatok hatékonyságának vizsgálata során. A „Szolgáltatási folyamatok javítása” c. kutatás egyik fontos tudományos eredménye a szolgáltatási folyamatokra alkalmazható matematikai modell megalkotása volt. Ez egy olyan heurisztikus szimuláción alapuló folyamatracionalizálási módszer, amely alkalmas nemcsak a folyamatok, hanem azok kapcsolódásaik, valamint ezen kapcsolódási csomópontok között áramló objektumok áramlásának hatékony újraszervezésére is.

A közpénzügyi folyamatok javítása nagy kihívást jelent a téma iránt érdeklődőknek, mert a közpénzügyi folyamatok nagyon szabályozottak. Ez egyrészt a jogszabályi környezetet jelenti, másrészt az azon alapuló kötött, belső szabályozást. Jelen a tanulmány célja a korábbi tudományos eredmények (szolgáltatási folyamatok javítása) felhasználásával, egy újabb – a közpénzügyi gazdálkodási rendszerhez jobban illeszkedő – matematikai alkalmazás bemutatása a hatékonyságjavítási témakörben.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

Az alkalmazott matematikai modellben elsősorban a csomópontokban végbemenő állapotváltozásokat jellemezzük folyamat- és áramlási aspektusból, ezáltal létrehozva egymásra nem ható transzformáció-rendszereket. Amennyiben az itt feltárt folyamatokat nem a hagyományos áramlási szempontból vizsgáljuk, hanem a belső állapotváltozások aspektusából, így kezelésük, javításuk ugyanazon a módon oldhatók meg, mint más sokkal rugalmasabb szolgáltatási folyamatrendszerek esetében.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

A folyamatelemzések azt mutatták, hogy a folyamatok objektumáramlási szempontból szeparáltan kezelhetők, azaz a független transzformációk modelljének használatával jelentősen javíthatjuk azokat. Ez az erősen szabályozott folyamatrendszerekre - közpénzügyi gazdálkodási folyamatokra - is igaz. A modell közpénzügyi gazdálkodási rendszerre történő leképezése azt eredményezi, hogy a felelős szervezeti egységek sokkal átláthatóbbak lesznek, és a folyamatjavítások is könnyebben elvégezhetők anélkül, hogy a jogszabályi előírásokat megszegnénk.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A valós gazdálkodási rendszerekben egyetlen folyamatjavítási intézkedés sem képzelhető el izolált módon, hanem valamennyi érintett csomópontban el kell végezni a célzott beavatkozást. A szervezeti változások kivitelezésekor szükséges alkalmazni a független transzformációk modelljét, hogy kizárólag „jó irányba” és „mellékhatás-mentesen” módosítsunk a folyamatokon.

Jelen tanulmány a bevezetést követően a szakirodalom áttekintésre fókuszál, a második része részletesen mutatja be a közpénzügyi szektorra adaptált hatékonyságjavítási eszközt. Végül összegzés zárja a tanulmányt.

Szerző életrajzok

Ákos Gubán, Budapesti Gazdasági Egyetem

tanszékvezető, főiskolai tanár

Zoltán Mezei, Pécsi Tudományegyetem

PhD

Downloads

Megjelent

2020-07-13

Hogyan kell idézni

Gubán, Ákos és Mezei, Z. (2020) „Közpénzügyi gazdálkodási folyamatok modellezése”, Marketing & Menedzsment, 54(2), o. 31–40. doi: 10.15170/MM.2020.54.02.03.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek