A változás személyiségdinamikája: a változásokra adott reakciók és a feldolgozás lehetséges folyamatai a személyiség szemszögéből

Szerzők

  • Csaba Titkos Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Vezetési és Szervezési Tanszék

Absztrakt

Az érett személyiség fontos kompetencia. Nem adottság, hanem egy fejlődési folyamat dinamikus következménye. E folyamat segítése megtérülő befektetés, mert az érett személyiség garanciája lehet az olyan bonyolult folyamatok kezelésének, mint a változás. A változások nem fájdalommentesek. Analógiával élve azt mondhatjuk, hogy a szülési fájdalmakat követi a csecsemőkor időszaka, mely a maga napi problémáival egy igen intenzív gondozási szakasz. Ezután jön - mint minden felnövekvőnél - az ismeretszerzés időszaka, és nem utolsó sorban a dackorszak. A fiatalkori érettség eléréséig adódik jó néhány olyan probléma, mint a visszabeszélés, a félreértés, vagy a belső és külső gátlások. De mindez pontosan beleillik egy felnövekvő képébe, aki a határait keresi.

Downloads

Megjelent

2019-12-01

Hogyan kell idézni

Titkos, C. (2019) „A változás személyiségdinamikája: a változásokra adott reakciók és a feldolgozás lehetséges folyamatai a személyiség szemszögéből”, Marketing & Menedzsment, 37(1), o. 55–60. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1523 (Elérés: 19 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Tudásmenedzsment