A turisztikai foglalkoztatásban rejlő lehetőségek vizsgálata a nyugdíjaskorú munkavállalók jóllétének tükrében

Az esztergomi Duna Múzeumban és a Pécsváradi Várban készített mélyinterjúk tanulságai

Szerzők

  • Edina Kovács Budapesti Corvinus Egyetem
  • Kornélia Kiss Budapesti Corvinus Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2020.54.03.05

Kulcsszavak:

jóllét, idősek, turizmusba való bevonódás, időskori foglalkoztatás

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Tanulmányunk a jóllétkutatások elméleti keretrendszerét felhasználva, az idősek turisztikai foglalkoztatásának gyakorlati terepén fellelhető jelenségeket értelmezve kísérel meg reflektálni a társadalom korösszetételének drasztikus változásával járó demográfiai átalakulásra. Kutatásunk célja – az esztergomi Duna Múzeumban és a Pécsváradi Várban készített kutatásunk tanulságai alapján – annak feltérképezése, hogy az időskorúak szubjektív életminőségére, vagyis jóllétére milyen hatással van, ha a turizmusba nem a keresleti oldalon utazókként, hanem a szolgáltatói oldalon, tehát munkavállalókként kerülnek bevonásra.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

Hároméves kutatási projektünk előzetes eredményei tizenhárom, a turizmushoz különféle módon kötődő pozícióban foglalkoztatott időskorú munkavállalóval készített mélyinterjún alapulnak, amelyek leiratait tematikus elemzésnek vetettük alá. Az elemzés során a megkérdezettek elbeszéléseiből kibontakozó négy kulcsfontosságú témakör mentén jelentős különbségek azonosíthatók a nyugdíjaskorú munkavállalók között, amelyek a tevékenységi körük, a látogatókkal való érintkezés, illetve a rájuk bízott feladatok típusa szerint a munkavállalók tipizálását is lehetővé teszik.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

Eredményeink azt mutatják, hogy a turisztikai szolgáltatói oldalon bevont idősek képességei, készségei és tapasztalatai egyrészt kiválóan alkalmassá teszik őket az örökségmegőrzéssel és -bemutatással összefüggő feladatok ellátására, másrészt, hogy az idősek turizmus kínálati oldalában való érintettsége összefügghet jóllétük alakulásával.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A népesség elöregedése napjaink egyik olyan, kifejezetten proaktív megoldásokat kívánó globális trendje, amelyet a statisztikák bár kétségtelenül pontosan jeleznek előre, ám a politikai és gazdasági döntéshozók, valamint maga a társadalom mégis híján van a válaszul kidolgozott és átgondolt cselekvési terveknek. Mindazonáltal korábban soha nem látott mértékben van szükség arra, hogy az idősek jóllétét szolgáló intézkedések kiemelt figyelmet kapjanak. Kutatási projektünk eredményei rámutatnak, hogy a turizmus hazai terepe komoly lehetőségeket tartogat a nyugdíjaskorúak visszafoglalkoztatására oly módon, hogy az egyfelől a munkavállalók jóllétéhez, másfelől a látogatói élménybevonódáshoz is hozzájáruljon.

Köszönetnyilvánítás: A tanulmány az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrásból az EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosítójú "Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek" elnevezésű projekt keretében jött létre.

Szerző életrajzok

Edina Kovács , Budapesti Corvinus Egyetem

PhD-hallgató

Kornélia Kiss, Budapesti Corvinus Egyetem

egyetemi docens, tanszékvezető

Downloads

Megjelent

2020-08-12

Hogyan kell idézni

Kovács , E. és Kiss, K. (2020) „A turisztikai foglalkoztatásban rejlő lehetőségek vizsgálata a nyugdíjaskorú munkavállalók jóllétének tükrében: Az esztergomi Duna Múzeumban és a Pécsváradi Várban készített mélyinterjúk tanulságai”, Marketing & Menedzsment, 54(3), o. 49–58. doi: 10.15170/MM.2020.54.03.05.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek