Az idős fogyasztók és a tévéreklámok Magyarországon

Szerzők

  • Szilárd Csizmadia Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar
  • Róbert Szabó Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék
  • Norbert Kovács Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék

Kulcsszavak:

idősmarketing, szenior, televíziós reklám, médiafogyasztás, kérdőíves felmérés

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

A fejlett országokban egy-két évtizede terjedőben van az idősmarketing, Magyarországon egyelőre a gazdasági szereplők töredékét foglalkoztatja az idősek részpiaca, mindezt az 50+ hazai tévéreklámokban való megjelenítése is alátámasztja. Ezzel kapcsolatos vizsgálatokat idehaza alig végeztek, a magyarországi marketing e tekintetben lemaradásban van a Nyugaton lassan kibontakozó irányváltáshoz képest. Cikkünk és kutatásunk az idősmarketing fontosságának felismertetéséhez próbál hozzájárulni.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

A releváns szakirodalom eredményeinek bázisán kétféle, egy kínálatoldali és egy keresletoldali vizsgálatot végeztünk. Egyfelől megvizsgáltuk az idősábrázolást a hazai televíziós reklámokban, másfelől a győri nyugdíjas egyetem hallgatói körében kérdőíves kutatást végeztünk, és több mint 500 fős mintára támaszkodva elemeztük a magyarországi idősek médiafogyasztását, reklámokhoz való viszonyulását. A minta nem reprezentatív, de így is tudományos szempontok alapján értékelhető és értékes eredményeket kaptunk. Következtetéseink elsősorban az idősek bizonyos részhalmazára, elsősorban a képzettebb idős nők vonatkozásában általánosíthatóak és érvényesek, míg az idősek egészére bizonyos korlátok között lehetnek relevánsak.

A KUTATÁS LEGFONTOSABB EREDMÉNYE, ÚJDONSÁGOK

180 hazai tévéreklám elemzése alapján levontuk a következtetést, hogy Magyarországon a reklámok töredéke szól időseknek, illetve vonultat fel idős szereplőt, bár a kevés ilyen reklámban a korábbi évektől eltérően manapság már inkább pozitív színben tüntetik fel őket. A nyugdíjas egyetem kérdőívünket kitöltő hallgatóinak 90%-a rendkívül negatív véleményt fogalmazott meg a televíziós reklámokkal szemben, e téren szkeptikusak, bizalmatlanok. Az okok feltárása további elemzést, kutatást igényel.

GYAKORLATI JAVASLATOK

Az idősmarketing hatékony hazai alkalmazása elengedhetetlen, ehhez viszont az idősek fogyasztói magatartásának beható ismerete nélkülözhetetlen feltétel, e tárgyban számos további kutatásra van szükség.

Downloads

Megjelent

2019-10-03

Hogyan kell idézni

Csizmadia, S., Szabó, R. és Kovács, N. (2019) „Az idős fogyasztók és a tévéreklámok Magyarországon”, Marketing & Menedzsment, 49(3), o. 50–67. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/924 (Elérés: 23 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat