Az egészség- és környezettudatosság, valamint az értékrend hatása a bioélelmiszer-fogyasztásra
Kulcsszavak:
bio-élelmiszer, egészségtudatosság, környezettudatosság, célértékAbsztrakt
A tanulmány célja a bioélelmiszerek fogyasztását befolyásoló pszichológiai és demográfiai tényezők vizsgálata. A bioélelmiszer-fogyasztásra vonatkozó attitűdöket, hiedelmeket egyetemisták körében vizsgáltuk párhuzamosan a környezettel, az egészségtudatossággal és az értékekkel. A megkérdezettek a bio-élelmiszereket egészségesebbnek, jobb minőségűnek, inkább környezetbarátnak, de drágábbnak tekintik, mint a hagyományos élelmiszereket. A fogyasztás gátjának a bioélelmiszerek ára, az előállítási módban való hitetlenkedés minősül.
A válaszadók alapvetően pozitív általános környezeti attitűdökkel rendelkeznek. A Rokeach-féle értékrend-vizsgálat alapján a tradicionális értékek, önbecsülés, eredményesség és a belső harmónia a legfontosabbak a megkérdezettek számára.