Az egészség- és környezettudatosság, valamint az értékrend hatása a bioélelmiszer-fogyasztásra

Szerzők

  • Éva Gergely Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet

Kulcsszavak:

bio-élelmiszer, egészségtudatosság, környezettudatosság, célérték

Absztrakt

A tanulmány célja a bioélelmiszerek fogyasztását befolyásoló pszichológiai és demográfiai tényezők vizsgálata. A bioélelmiszer-fogyasztásra vonatkozó attitűdöket, hiedelmeket egyetemisták körében vizsgáltuk párhuzamosan a környezettel, az egészségtudatossággal és az értékekkel. A megkérdezettek a bio-élelmiszereket egészségesebbnek, jobb minőségűnek, inkább környezetbarátnak, de drágábbnak tekintik, mint a hagyományos élelmiszereket. A fogyasztás gátjának a bioélelmiszerek ára, az előállítási módban való hitetlenkedés minősül.
A válaszadók alapvetően pozitív általános környezeti attitűdökkel rendelkeznek. A Rokeach-féle értékrend-vizsgálat alapján a tradicionális értékek, önbecsülés, eredményesség és a belső harmónia a legfontosabbak a megkérdezettek számára.

Downloads

Megjelent

2019-11-04

Hogyan kell idézni

Gergely, Éva (2019) „Az egészség- és környezettudatosság, valamint az értékrend hatása a bioélelmiszer-fogyasztásra”, Marketing & Menedzsment, 48(4), o. 27–37. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/973 (Elérés: 30 március 2023).

Folyóirat szám

Rovat