A SARS-CoV2 pandémia hatása a magyarországi szálláshelyekre

Szerzők

  • Gabriella Soós Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Tamás Várhelyi Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2021.55.03.02

Kulcsszavak:

koronavírus, COVID, SARS-CoV, pandémia, szálláshely, turizmus

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

A SARS-CoV2 járvány alapvetően megváltoztatta az életünket. Különösen igaz ez a turisztikai szektorra, azon belül a szálláshely-szolgáltatásra, hiszen az izoláció, a kormányzati korlátozások hónapokra elvonták a keresletet a szolgáltatóktól. A szereplők túlélése nagyban függött a menedzsment elveitől, várakozásaitól, a szálláshely finanszírozó-képességétől. Célunk az volt, hogy felmérjük, hogy a járványban eddig lefutott három hullám hogyan hatott a szálláshelyek működésre és felmérjük, hogyan állítható helyre a szektor versenyképessége.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

Kutatásunkban 252 magyarországi kereskedelmi és magánszálláshely adatait elemeztük egy online kérdőíves felmérés alapján, melyet a szálláshelynek juttatunk el e-mailben. A mintába választottunk minden szálláshely-típusból, régióból, foglalkoztatotti létszámcsoportból alanyokat. Az adatokat SPSS és MS Excel programok segítségével elemeztük.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

A járvány hatására 2020-ban a szálláshelyek kihasználtsága drasztikusan visszaesett. Ez leginkább azokat a szálláshelyeket érintette, ahol magas a külföldi vendégek aránya és legkevésbé azokat, akik továbbra is fogadhattak üzleti célú vendégeket. A bevételek jelentősen visszaestek, a kiadások kisebb mértékben nőttek a védekezéssel összefüggésben. A szálláshelyek több mint ötöde teljesen bezárt 2020 szeptemberét követően, a többiek igyekeztek előre menekülni, épületfelújítást, szolgáltatásfejlesztést hajtottak végre. A szereplők közel kétharmada vett igénybe valamilyen támogatást a túléléshez, fejlesztéshez. Érdekes volt, hogy egyes szálláshelyek a kieső bevételek miatt árat emeltek, míg mások a kereslet fenntartása, vagy visszaállítás miatt inkább árat csökkentettek, vagy változatlanul hagyták azt.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A jelentős és hosszú ideig tartó bevételkiesés miatt további támogatásokra van szükség. A támogatásoknál fontos a szegmentáció, hiszen a különböző szálláshely-típusok, régiók más-más igényekkel, más-más problémákkal néznek szembe. A munkabértámogatás nem minden szolgáltatónak nyújt megfelelő támogatást, így igény merült fel a kieső bevétel kompenzációjára az előző (járvány előtt) időszak alapján, a hitelmoratórium hatásainak kompenzációjára, új, támogatott hitellehetőségekre, a reprezentációs adó és jegyáfa csökkentésére.

Szerző életrajzok

Gabriella Soós, Eötvös Loránd Tudományegyetem

egyetemi adjunktus

Tamás Várhelyi, Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

főiskolai tanár

Downloads

Megjelent

2021-12-23

Hogyan kell idézni

Soós, G. és Várhelyi, T. (2021) „A SARS-CoV2 pandémia hatása a magyarországi szálláshelyekre”, Marketing & Menedzsment, 55(3), o. 19–31. doi: 10.15170/MM.2021.55.03.02.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek