A kereskedelmi szektor felvásárlásainak hatása a csődkockázat mértékére és a hatékonyságra

Szerzők

  • László Zoltán Kucséber Budapesti Gazdasági Egyetem
  • Szilárd Hegedűs Budapesti Gazdasági Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2021.55.01.02

Kulcsszavak:

felvásárlás, egyesülés, kereskedelem, csőd, kockázat

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Az M&A ügyleteket a piaci részesedés növekedésével, a működési hatékonyság javulásával, az értékteremtés lehetőségével társítjuk, azonban számos külföldi kutatás kimutatta az M&A ügyletek sikertelenségét, többek között a csődkockázati érték, score növekedését is. Minden évben jelentős számú vállalkozás megy csődbe hazánkban, a nem recessziós időszakban egyaránt.  Elsődleges elemzésünk célja annak vizsgálata, hogy hogyan befolyásolták a kereskedelmi szektorban létrejött hazai felvásárlások a társaságok kockázatosságát, különös tekintettel a csődkockázatukra. Másodlagos célunkhoz kapcsolódik annak azonosítása, hogy a változást milyen pénzügyi mutatószámok, indikátorok kísérték.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

Munkánkban a GVH által engedélyköteles, tehát az 500 millió forintnál nagyobb éves nettó árbevételt elérő társaságok által, a kereskedelmi szektorban megvalósult eseteket vizsgáljuk. Az „outlier” esetektől eltekintve a teljes sokaságot vizsgáljuk.  A felvásárlás hatását 3 csődmodellel elemezzük.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

A tranzakciók nem pénzügyi jellemzői tekintve, megállapítottuk, hogy a felvásárlások jellemzően versenytársak között jönnek létre, amely az erős piaci versenyt feltételezi. Ezt támasztja alá a társaságok földrajzi helyzete is: Budapest mellett az alföldi székhelyű társaságok jellemezték a vizsgált sokaságot. A pénzügyi jellegű eredményeink szerint a cégek jelentős részénél nem eredményezett hatékonyságnövekedést a felvásárlás, és a vizsgált sokaság esetében nem következett be a csődkockázat csökkenése.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A hazai vállalati körben végzett kutatásunk eredményei igazolják a nemzetközi szakirodalomban megjelent kutatásokat, amely alapján az M&A ügyletek nagyszámban sikertelenek, a tranzakciót követően kedvezőtlen hatások jönnek létre: Munkánk eredményei árnyalhatják a felvásárlásokkal kapcsolatos közismert előnyöket, és várakozásokat. Mindezek alapján javasoljuk a fúziót és a felvásárlást tervező vállalkozások számára a felvásárlás lehetséges sikertelenségének hangsúlyos(abb) figyelembevételét.

Köszönetnyilvánítás: A tanulmány az MTA-BGE Makrogazdasági fenntarthatósági kutatócsoport, mint munkahely keretében az ELKH Támogatott Kutatócsoportok Irodájának támogatásával készült.

Szerző életrajzok

László Zoltán Kucséber, Budapesti Gazdasági Egyetem

adjunktus

Szilárd Hegedűs , Budapesti Gazdasági Egyetem

főiskolai docens

Downloads

Megjelent

2021-06-14

Hogyan kell idézni

Kucséber, L. Z. és Hegedűs , S. . (2021) „A kereskedelmi szektor felvásárlásainak hatása a csődkockázat mértékére és a hatékonyságra”, Marketing & Menedzsment, 55(1), o. 15–26. doi: 10.15170/MM.2021.55.01.02.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek