A hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncok válaszai a XXI. századi kihívásokra – a digitalizáció szerepe
DOI:
https://doi.org/10.15170/MM.2024.58.03.04Kulcsszavak:
agrár-élelmiszeripari ellátási lánc, digitalizáció, Ipar 4.0, megbízhatóság, rezilienciaAbsztrakt
A TANULMÁNY CÉLJA
Jelen tanulmány célja, hogy megvizsgálja az Ipar 4.0, digitalizáció hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncokra gyakorolt hatását egy korábbi bibliometriai elemzés során azonosított kutatási irányok segítségével.
ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN
Az empirikus kutatás lefolytatásához kvalitatív kutatásmódszertani megoldást alkalmaztunk, az elemzéshez 20 interjút készítettünk az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel az alapanyagtermelőktől kezdve a feldolgozókon át a kiskereskedőkig azért, hogy gyakorlati betekintést kaphassunk a különböző digitális megoldások lehetőségeiről, hatásáról a szisztematikus szakirodalom elemzés eredményeképpen kialakított elemzési keretünk segítségével.
LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK
Eredményeink kihangsúlyozzák az egyes ágazatokra szabott digitális stratégiák szükségességét, kiemelve a digitalizáció szerepét a működési rugalmasság, megbízhatóság és ellenálló képesség javításában. Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy ellátási lánc szinten is szükség van összehangolt lépésekre, nemcsak a fogyasztó irányába, hanem a reverz folyamatokban is, így a hulladékkezelési kérdések digitalizáció általi támogatottsága is kiemelkedő szerephez juthat a fenntartható és nyomon követhető folyamatok kialakítása során.
GYAKORLATI JAVASLATOK
A tanulmány a politikai döntéshozók számára kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy prioritásként kell kezelniük az élelmiszerbiztonsági és nyomon-követhetőségi előírások javítását az élelmiszeripari ellátási láncokban. Emellett pedig a fenntartható gyakorlatok szabályozással és ösztönzőkkel történő előmozdítását javasoljuk, beleértve a megújuló energiával kapcsolatos projekteket és a hulladékcsökkentési kezdeményezéseket. Végül pedig kiemelten fontosnak tartjuk a digitális infrastruktúrába és képzési programokba való beruházás támogatását, ezzel is előmozdítva az innovációt és a termelékenység növelését.
Köszönetnyilvánítás: A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából a Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-23-4-II-CORVINUS-18 Új Nemzeti Kiválósági Programjának támogatásával.
Hivatkozások
Ada, N., Kazancoglu, Y., Sezer, M. D., Ede-Senturk, C., Ozer, I., & Ram, M. (2021), „Analyzing barriers of circular food supply chains and proposing industry 4.0 solutions”. Sustainability (Switzerland), 13(12), 1–29. https://doi.org/10.3390/su13126812
Astill, J., Dara, R. A., Campbell, M., Farber, J. M., Fraser, E. D. G., Sharif, S., & Yada, R. Y. (2019), “Transparency in food supply chains: A review of enabling technology solutions”. Trends in Food Science and Technology, 91(July), 240–247. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.07.024
Ásványi, Z., Sipos, N., Bankó, Z., & Berke, G. (2024), „Alkalmazottakkal kapcsolatban felmerülő problémák és lehetséges HR megoldások a magyar kkv-k körében a COVID-19 előtti és utáni időszakban”. Marketing & Menedzsment, 57(4), 46–55. https://doi.org/10.15170/mm.2023.57.04.05
Ben-Daya, M., Hassini, E., Bahroun, Z., & Banimfreg, B. H. (2021), “The role of internet of things in food supply chain quality management: A review.” Quality Management Journal, 28(1), 17–40. https://doi.org/https://doi.org/10.1080/10686967.2020.1838978
Béné C. (2020), „Resilience of Local Food Systems and Links to Food Security – A Review of Some Important Concepts in The Context of COVID-19 and Other Shocks”. Food Security, 12(4), 805–822. https://link.springer.com/article/10.1007/s12571-020-01076-1
Drago, E., Campardelli, R., Pettinato, M., & Perego, P. (2020), “Innovations in smart packaging concepts for food: An extensive review.” Foods, 9(11). https://doi.org/10.3390/foods9111628
EU Zöld megállapodás. (2020), Farm to Fork Strategy. In European Comission. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf (Hozzáférés: 2024. 06. 28.)
Európai Bizottság KAP. (2021), A Greener and Fairer CAP (Common Agricultural Policy). https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2022-02/factsheet-newcap-environment-fairness_en_0.pdf Hozzáférés: 2024. 06. 28.
FAO (2018), Transforming Food And Agriculture To Achieve The SDGs: 20 interconnected actions to guide decision-makers. Hozzáférés: 2024. 06. 28.
Freund, A. (2022), A Covid-19 világjárvány következményeként kis- és középvállalkozások számára hirdetett élelmiszeripari digitalizációt célzó pályázatok vizsgálata. Maketing & Menedzsment, 69–79. https://doi.org/10.15170/MM.2022.56.03.06
Freund, A. (2023), Effects of digitalisation on food safety. Studies in Agricultural Economics, 125(3), 154–168. https://doi.org/10.7896/j.2498
Hassoun, A., Prieto, M. A., Carpena, M., Bouzembrak, Y., Marvin, H. J. P., Pallarés, N., Barba, F. J., Punia Bangar, S., Chaudhary, V., Ibrahim, S., & Bono, G. (2022), Exploring the role of green and Industry 4.0 technologies in achieving sustainable development goals in food sectors. Food Research International, 162(August). https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112068
Kürthy, G., Dudás, G., & Felkai, B. O. (2016), A Magyarországi Élelmiszeripar Helyzete és Jövőképe. Agrárgazdasági Kutató Intézet.
Magalhães, A. E. V., Rossi, A. H. G., Zattar, I. C., Marques, M. A. M., & Seleme, R. (2019), Food traceability technologies and foodborne outbreak occurrences. British Food Journal, 121(12), 3362–3379. https://doi.org/10.1108/BFJ-02-2019-0143
Rahman, L. F., Alam, L., Marufuzzaman, M., & Sumaila, U. R. (2021), Traceability of sustainability and safety in fishery supply chain management systems using radio frequency identification technology. Foods, 10(10). https://doi.org/10.3390/foods10102265
Raj, M., Gupta, S., Chamola, V., Elhence, A., Garg, T., Atiquzzaman, M., & Niyato, D. (2021), A survey on the role of Internet of Things for adopting and promoting Agriculture 4.0. Journal of Network and Computer Applications, 187(April), 103107. https://doi.org/10.1016/j.jnca.2021.103107
Soós, G. (2020), Az élelmiszer-fogyasztói szokások változása a COVID-19 vírus megjelenéséhez kapcsolódóan Magyarországon. Marketing & Menedzsment, 54(3), 15–27. https://doi.org/10.15170/MM.2020.54.03.02
Yousefi, H., Su, H.-M., Imani, S. M., Alkhaldi, K., Filipe, C. D. M., & Didar, T. F. (2019), Intelligent Food Packaging: A Review of Smart Sensing Technologies for Monitoring Food Quality. ACS Sens, 4(4), 808–821. https://doi.org/https://doi.org/10.1021/acssensors.9b00440
Downloads
Megjelent
Hogyan kell idézni
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 Marketing & Menedzsment
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.