A hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncok válaszai a XXI. századi kihívásokra – a digitalizáció szerepe

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2024.58.03.04

Kulcsszavak:

agrár-élelmiszeripari ellátási lánc, digitalizáció, Ipar 4.0, megbízhatóság, reziliencia

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Jelen tanulmány célja, hogy megvizsgálja az Ipar 4.0, digitalizáció hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncokra gyakorolt hatását egy korábbi bibliometriai elemzés során azonosított kutatási irányok segítségével.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

Az empirikus kutatás lefolytatásához kvalitatív kutatásmódszertani megoldást alkalmaztunk, az elemzéshez 20 interjút készítettünk az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel az alapanyagtermelőktől kezdve a feldolgozókon át a kiskereskedőkig azért, hogy gyakorlati betekintést kaphassunk a különböző digitális megoldások lehetőségeiről, hatásáról a szisztematikus szakirodalom elemzés eredményeképpen kialakított elemzési keretünk segítségével.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

Eredményeink kihangsúlyozzák az egyes ágazatokra szabott digitális stratégiák szükségességét, kiemelve a digitalizáció szerepét a működési rugalmasság, megbízhatóság és ellenálló képesség javításában. Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy ellátási lánc szinten is szükség van összehangolt lépésekre, nemcsak a fogyasztó irányába, hanem a reverz folyamatokban is, így a hulladékkezelési kérdések digitalizáció általi támogatottsága is kiemelkedő szerephez juthat a fenntartható és nyomon követhető folyamatok kialakítása során.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A tanulmány a politikai döntéshozók számára kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy prioritásként kell kezelniük az élelmiszerbiztonsági és nyomon-követhetőségi előírások javítását az élelmiszeripari ellátási láncokban. Emellett pedig a fenntartható gyakorlatok szabályozással és ösztönzőkkel történő előmozdítását javasoljuk, beleértve a megújuló energiával kapcsolatos projekteket és a hulladékcsökkentési kezdeményezéseket. Végül pedig kiemelten fontosnak tartjuk a digitális infrastruktúrába és képzési programokba való beruházás támogatását, ezzel is előmozdítva az innovációt és a termelékenység növelését.

 

Köszönetnyilvánítás: A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából a Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-23-4-II-CORVINUS-18 Új Nemzeti Kiválósági Programjának támogatásával.

Szerző életrajzok

Anna Freund, Budapesti Corvinus Egyetem

PhD hallgató, egyetemi tanársegéd

Zsófia Jámbor, Budapesti Corvinus Egyetem

adjunktus

Judit Nagy, Budapesti Corvinus Egyetem

Egyetemi docens

Hivatkozások

Ada, N., Kazancoglu, Y., Sezer, M. D., Ede-Senturk, C., Ozer, I., & Ram, M. (2021), „Analyzing barriers of circular food supply chains and proposing industry 4.0 solutions”. Sustainability (Switzerland), 13(12), 1–29. https://doi.org/10.3390/su13126812

Astill, J., Dara, R. A., Campbell, M., Farber, J. M., Fraser, E. D. G., Sharif, S., & Yada, R. Y. (2019), “Transparency in food supply chains: A review of enabling technology solutions”. Trends in Food Science and Technology, 91(July), 240–247. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.07.024

Ásványi, Z., Sipos, N., Bankó, Z., & Berke, G. (2024), „Alkalmazottakkal kapcsolatban felmerülő problémák és lehetséges HR megoldások a magyar kkv-k körében a COVID-19 előtti és utáni időszakban”. Marketing & Menedzsment, 57(4), 46–55. https://doi.org/10.15170/mm.2023.57.04.05

Ben-Daya, M., Hassini, E., Bahroun, Z., & Banimfreg, B. H. (2021), “The role of internet of things in food supply chain quality management: A review.” Quality Management Journal, 28(1), 17–40. https://doi.org/https://doi.org/10.1080/10686967.2020.1838978

Béné C. (2020), „Resilience of Local Food Systems and Links to Food Security – A Review of Some Important Concepts in The Context of COVID-19 and Other Shocks”. Food Security, 12(4), 805–822. https://link.springer.com/article/10.1007/s12571-020-01076-1

Drago, E., Campardelli, R., Pettinato, M., & Perego, P. (2020), “Innovations in smart packaging concepts for food: An extensive review.” Foods, 9(11). https://doi.org/10.3390/foods9111628

EU Zöld megállapodás. (2020), Farm to Fork Strategy. In European Comission. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf (Hozzáférés: 2024. 06. 28.)

Európai Bizottság KAP. (2021), A Greener and Fairer CAP (Common Agricultural Policy). https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2022-02/factsheet-newcap-environment-fairness_en_0.pdf Hozzáférés: 2024. 06. 28.

FAO (2018), Transforming Food And Agriculture To Achieve The SDGs: 20 interconnected actions to guide decision-makers. Hozzáférés: 2024. 06. 28.

Freund, A. (2022), A Covid-19 világjárvány következményeként kis- és középvállalkozások számára hirdetett élelmiszeripari digitalizációt célzó pályázatok vizsgálata. Maketing & Menedzsment, 69–79. https://doi.org/10.15170/MM.2022.56.03.06

Freund, A. (2023), Effects of digitalisation on food safety. Studies in Agricultural Economics, 125(3), 154–168. https://doi.org/10.7896/j.2498

Hassoun, A., Prieto, M. A., Carpena, M., Bouzembrak, Y., Marvin, H. J. P., Pallarés, N., Barba, F. J., Punia Bangar, S., Chaudhary, V., Ibrahim, S., & Bono, G. (2022), Exploring the role of green and Industry 4.0 technologies in achieving sustainable development goals in food sectors. Food Research International, 162(August). https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112068

Kürthy, G., Dudás, G., & Felkai, B. O. (2016), A Magyarországi Élelmiszeripar Helyzete és Jövőképe. Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Magalhães, A. E. V., Rossi, A. H. G., Zattar, I. C., Marques, M. A. M., & Seleme, R. (2019), Food traceability technologies and foodborne outbreak occurrences. British Food Journal, 121(12), 3362–3379. https://doi.org/10.1108/BFJ-02-2019-0143

Rahman, L. F., Alam, L., Marufuzzaman, M., & Sumaila, U. R. (2021), Traceability of sustainability and safety in fishery supply chain management systems using radio frequency identification technology. Foods, 10(10). https://doi.org/10.3390/foods10102265

Raj, M., Gupta, S., Chamola, V., Elhence, A., Garg, T., Atiquzzaman, M., & Niyato, D. (2021), A survey on the role of Internet of Things for adopting and promoting Agriculture 4.0. Journal of Network and Computer Applications, 187(April), 103107. https://doi.org/10.1016/j.jnca.2021.103107

Soós, G. (2020), Az élelmiszer-fogyasztói szokások változása a COVID-19 vírus megjelenéséhez kapcsolódóan Magyarországon. Marketing & Menedzsment, 54(3), 15–27. https://doi.org/10.15170/MM.2020.54.03.02

Yousefi, H., Su, H.-M., Imani, S. M., Alkhaldi, K., Filipe, C. D. M., & Didar, T. F. (2019), Intelligent Food Packaging: A Review of Smart Sensing Technologies for Monitoring Food Quality. ACS Sens, 4(4), 808–821. https://doi.org/https://doi.org/10.1021/acssensors.9b00440

Downloads

Megjelent

2024-12-20

Hogyan kell idézni

Freund, A., Jámbor, Z. és Nagy, J. (2024) „A hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncok válaszai a XXI. századi kihívásokra – a digitalizáció szerepe”, Marketing & Menedzsment, 58(3), o. 37–48. doi: 10.15170/MM.2024.58.03.04.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek