Kenya–Uganda–Tanzánia

Kelet-afrikai Föderáció: álom vagy valóság?

Szerzők

  • István Tarrósy PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék

Absztrakt

Írásom első felében a kelet-afrikai térség három meghatározó országát, Kenyát, Ugandát és Tanzániát mutatom be röviden. Az „ország-névjegyek” ismertetése után e három állam által alkotott Kelet-afrikai Közösség (East African Community; rövidítve: EAC) létrejöttének körülményeit vizsgálom meg, rövid történeti áttekintést adva a kezdeti korszakról és a Közösség hivatalos indulásától számított egy évtizeden belül bekövetkezett hanyatlás okairól. Szót ejtek az 1990-es években megindult újjáéledésről, és vázolom a nemrégiben egy EAC államfői csúcstalálkozón megfogalmazott Kelet-afrikai Föderáció gondolatát. Végezetül értékelem a kelet-afrikai regionális együttműködés lehetőségeit, különös tekintettel az EAC és az Európai Unió viszonyára.

Információk a szerzőről

István Tarrósy, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék

Politológus, Ph.D. aspiráns (politikatudomány) és óraadó a PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszékén. Az IDResearch Kft./Publikon Kiadó ügyvezetője. www.idresearch.hu, www.publikon.hu, www.tarrosy.hu.
Kutatási terület: globalizáció, Észak-Dél kapcsolatok, a Keletafrikai Közösség, kelet-afrikai regionalizáció, a kelet-afrikai geopolitikai tér, Tanzánia államfejlődése az 1960-as évektől.

Downloads

Megjelent

2007-03-01

Hogyan kell idézni

Tarrósy, I. (2007). Kenya–Uganda–Tanzánia: Kelet-afrikai Föderáció: álom vagy valóság?. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 1(1), 45–55. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4736

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>