A folyóirat története és célkitűzése

Az Afrika Tanulmányok folyóirat 2007-ben indult útjára azzal a céllal, hogy tudományos tanulmányok, valamint tudományos igénnyel megírt ismeretterjesztő cikkek segítségével nem a sztereotipikus Afrika-képet – annak különféle árnyalatait – mutatja be olvasóinak, hanem sokkal inkább az afrikai társadalmak mindennapjaiból egyfajta "afro-realista" megközelítéssel dolgoz fel izgalmas, érdekfeszítő témákat. 2007-től megszakítás nélkül jelenik meg a magyar Afrika-lap, amely már indulásakor is magyar és külföldi szakemberek esettanulmányait, kutatási beszámolóit, elemzéseit, interjúit, könyvkritikáit ajánlotta az érdeklődők figyelmébe – magyar és angol nyelven. A folyóirat elindítóinak eredeti célkitűzése az volt, hogy az évente háromszor megjelenő lapszámokkal előmozdíthatják a magyar, később pedig közép-európai Afrikáról folytatott szakmai diskurzust, illetve értelmes közbeszédet. Mindezek mellett pedig folyamatosan a minőség fejlesztésére fókuszálva a lapot stabil referenciaponttá szándékozták tenni.

A 2013-as VII. évfolyam 1. számától kezdve minden magyarul megírt cikk angol nyelvű absztrakttal bővült. 2018-tól pedig minden évfolyam egy-egy teljes angol nyelvű számmal gyarapodott. A 2021-ben 15. évfolyamába lépett szaklap évente legalább háromszor jelenik meg, magyar és angol nyelvű számokkal. 2021-től a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának hathatós szakmai közreműködésével az Afrika Tanulmányok átköltözött a jelen OJS/PKP-rendszerrel operáló felületre, csatlakozott a Könyvtár által nyilvántartott folyóiratokhoz.

Az Afrika Tanulmányok [Hungarian Journal of African Studies] folyóirat várja azon minőségi szakcikkeket, terepbeszámolókat és könyvkritikákat, amelyek a sokszínű és összetett afrikai társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális jelenségek, folyamatok és szereplők magával ragadó világának jobb megértéséhez nyújtanak segítséget.