A Kék Gazdaság innovációs megfontolásai és a Kék Innovációk egy lehetséges vizsgálati modellje

Szerzők

  • Nikolett Deutsch Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Vállalkozásfejlesztési Intézet

Kulcsszavak:

kék gazdaság, kék innováció, rendszerinnováció

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Az elmúlt évtizedekben a fenntartható fejlődés fogalmát és céljainak lehetséges elérési pályáit tekintetve is aktív kutatási és modellalkotási munka folyik. A technológia-orientált irányzat legújabb koncepciójaként tartható számon a Pauli (2010) nevéhez köthető Kék Gazdaság, melynek korábbi elméletekhez viszonyított drámaian új természetét anélkül hangsúlyozza megalkotója, hogy törekedne annak elméleti megalapozására, a támogatandó kék innovációk definiálására, miközben az esettanulmány jelleggel bemutatott innovációs példák közös jellemzőinek beazonosítását, a fő következtetések levonását az Olvasóra bízza. Mindezek hiányában nemcsak a koncepció elméleti elhelyezése, hanem az alapjait adó innovációk beazonosítása, ösztönzése és támogatása is nehézségekbe ütközik. Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa hol és hogyan kapcsolódik a Kék Gazdaság a korábbi technológiai irányzatokhoz, feltárja a koncepció fő elveinek és innovációs megfontolásainak sajátosságait, illetve javaslatot adjon a kék innovációk beazonosítását szolgáló elméleti keretrendszerre.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

A leíró jellegű, szakirodalmi vizsgálatra épülő tanulmány a Kék Gazdasági koncepció feltevéseinek és a kék innovációk sajátosságainak feltárásával foglalkozik a fenntartható fejlődés domináns technológia-orientált, azaz az ökohatékonysági, bio- és öko-mimikri, az ipari ökológia, a természeti kapitalizmus, és a rendszerinnovációs irányzatainak tükrében, illetve az innovációs és rendszerinnovációs szakirodalmi források módszertani ajánlásai alapján javaslatot tesz a kék innovációk vizsgálatának egy lehetséges elméleti keretrendszerére.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

A Kék Gazdasági koncepció nem szakít drámaian a fenntartható fejlődés technológiai-orientált irányzataival, azok alapelveit és innovációs megfontolásait gondolja újra, helyezi új keretbe, beépítve a rendszerinnovációs és kvázi-evolúciós innovációs elmélet meglátásait, melyek így alapot adnak a kék innovációk beazonosítását szolgáló logikai-módszertani keretrendszer kidolgozásához.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A Kék innovációk relatív fenntarthatósági előnyeinek és rendszerváltoztatási képességének vizsgálatát szolgáló, többlépcsős indikativ eljárás a technológiai hatásvizsgálatra és fenntarthatósági elemzésekre érvényes általános korlátozások mellett alkalmazható.

Downloads

Megjelent

2019-10-03

Hogyan kell idézni

Deutsch, N. (2019) „A Kék Gazdaság innovációs megfontolásai és a Kék Innovációk egy lehetséges vizsgálati modellje”, Marketing & Menedzsment, 49(3), o. 3–20. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/921 (Elérés: 27 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat