Épületek energiahatékonyságának pénzügyi értékelése - Társadalmi költség-haszon elemzés

Szerzők

  • Éva Pintér Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet

Kulcsszavak:

energiahatékonyság, beruházás-gazdaságosság, társadalmi költség-haszon elemzés (social cost-benefit analysis), szcenárió analízis

Absztrakt

Az EU energiapolitikájá­nak egyik fő célkitűzése az épületek energiahatékonyságának javítása, mert a végső energiafelhasználás közel 40%-át az épületek teszik ki, ráadásul az épületekben rejlik a második legnagyobb energia megtakarítási potenciál. A középü­letek energiahatékonysági vizsgálatakor nagyon nehéz meghatározni a teljes gazdasági hatást, mivel számos bizonytalansági tényező merül fel a kivitelezéstől a működtetésig. Az épületeket ezért úgy kell kezelnünk, mint tőkeberuházá­sokat, ahol a legjobb befektetési szcenárió valószínűleg nem nyilvánvaló. A tanulmányban az energiahaté­konysági elemzéshez szükséges bevételi és kiadási elemek mellett feltárjuk a potenciális kockázati tényezőket, melyek elvezetnek a szcenárió elemzésekhez.

Downloads

Megjelent

2019-11-06

Hogyan kell idézni

Pintér, Éva (2019) „Épületek energiahatékonyságának pénzügyi értékelése - Társadalmi költség-haszon elemzés”, Marketing & Menedzsment, 47(Különszám), o. 28–35. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1024 (Elérés: 16 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat