EU–Afrika csúcs Lisszabonban

Kontinensek tanácskozása felemás végeredménnyel

Szerzők

  • Péter Morenth

Absztrakt

2007 decemberében egy kétnapos, nagyszabású konferencia keretei között a portugál fővárosban, Lisszabonban ültek tárgyalóasztalhoz Afrika és az Európa Unió állam- és kormányfői. A 2000-es kairói csúcs után hét évvel számos tényező – illegális migráció, nemzetközi bűnözés, politikai és gazdasági instabilitás Afrikában, kínai térnyerés – miatt vált indokolttá a két kontinens vezetőinek megbeszélése, mely átütő eredménnyel ugyan nem zárult, mégis folytatható párbeszédet indított a vitatott, megtárgyalandó kérdések kapcsán. A torzsalkodásoktól nem mentes konferencia előzményei, megbeszélései, főszereplői, s eredményei követhetők nyomán e cikkben, Morenth Péter lesothoi tiszteletbeli konzul tolmácsolásában.

Információk a szerzőről

Péter Morenth

A budapesti Lesothoi Királyság Konzulátusának vezetője, tb. konzul, a Magyarországon Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alelnöke, az AHEAD Global Kht. Felügyelő Bizottságának tagja. Az Afrika-szakot 1991-ben végezte el az ELTE Bölcsészettudományi Karán.
Kutatási terület: általánosan Kelet- és Dél-Afrika történelme és e régiók jelenlegi gazdasági és politikai helyzete. Speciálisan: a kelet-afrikai szuahéli városállamok kialakulása és fejlődése. A Lesothoi Királyság történelme és politikája, helyzete a SADC országok között. A magyar gazdasági diplomácia lehetőségei Afrikában, a fejlesztéspolitika lehetőségei az Európai Unió EDF projektje és egyéb fejlesztési programok keretében.

Downloads

Megjelent

2008-06-01

Hogyan kell idézni

Morenth, P. (2008). EU–Afrika csúcs Lisszabonban: Kontinensek tanácskozása felemás végeredménnyel. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(2), 41–45. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4668

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok