Dél-Afrika

Az elszigeteltségtol a regionális hatalmi státuszig

Szerzők

  • Gábor Búr ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék

Absztrakt

Dél-Afrika már a 17. századtól kivételes szerepet játszott Afrika történetében. Egyrészt itt jött létre a kontinensen az első jelentős európai telep, másrészt a Szuezi-csatorna megnyitásáig a kereskedelmi útvonalak legfontosabb metszéspontja volt Afrika déli csücske, amelynek portugál, holland, majd brit ellenőrzése az európai hatalmi viszonyok változásainak hű tükörképét adta. A 19-20. században Dél-Afrika jelentősége csak tovább erősödött. Míg keleti területeiről a kontinens majdnem felét etnikailag átrajzoló „mfecane” indult ki, addig Fokföld háborúk sorozata révén egyre tovább terjeszkedett a kontinens belseje felé. A dél-afrikai gyémánt- és aranylelőhelyek felfedezése már az 1880-as évektől komoly világgazdasági súllyal ruházta fel ezt a területet, amely ezt az Afrikában kivételes pozícióját a mai napig megtartotta.

Információk a szerzőről

Gábor Búr, ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék

Történész, egyetemi docens, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékén oktat.
Kutatási terület: Afrika gyarmatosítása a 19-20. században, dekolonizáció, a mai Afrika politikai viszonyai, Dél-Afrika.

Downloads

Megjelent

2007-03-01

Hogyan kell idézni

Búr, G. (2007). Dél-Afrika: Az elszigeteltségtol a regionális hatalmi státuszig. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 1(1), 59–69. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4737

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>