Okozati vizsgálat a gazdasági társadalmi folyamatok és a fiatalok tanulási célú mobilitása között Európában

Szerzők

  • Zsuzsanna Halász Dabasi Miskolci Egyetem
  • Eszter Nándori Siposné Miskolci Egyetem
  • Csaba Ilyés Miskolci Egyetem

Kulcsszavak:

mobilitás, fiatalok, migráció okai, makrogazdasági elemzés, Európai Unió

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

Az EUROPA 2020 stratégiában különös figyelmet kapott a fiatal generáció mobilitása, migrációja, munkavállalása és képzése, mint az intelligens fenntartható gazdasági növekedés egyik fontos alappillére. Vizsgálatunk célja az volt, hogy tudományosan megalapozott információkkal segítsük a politika aktorait a fiatalok mobilizációjával kapcsolatos döntéshozatalaikban.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

A legtöbb kutatás mikro szinten vizsgálja a kérdést és az okokat, motivációkat egyéni minőségi ismérvként fogja fel. Ebben a cikkünkben kutatásaink egy olyan szeletét mutatjuk be, melyben megkíséreltük az összefüggéseket feltárni Európában, a hallgatók mobilitása és az őket körülvevő gazdasági és társadalmi környezet között, számos makrogazdasági paraméter panel-elemzésével. Egyrészt vizsgáltuk a teljes Európai Unió szintjén, majd külön-külön az inkább befogadó centrum és inkább kibocsátó periféria területeken. A 2015-ben indult MOVE projekt biztosította, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű adat rendelkezésre álljon, így az elemzéseinkhez a 2003-2014 közötti időszakot tudtuk kiválasztani.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

A kimenő és bejövő mobilitás okainak vizsgálatakor egyértelműen kijelenthető, hogy a fő motiváló tényezők, többek között, a kedvezőtlen munkaerő-piaci feltételek, az alacsony gazdasági fellendülés a magasabb iskolai végzettség, valamint a rosszabb életkörülmények a kimenő, valamint a GDP és a HDI növekedése, a szegénységi ráta csökkenése a bejövő mobilitás fő mozgatórugója.

GYAKORLATI JAVASLATOK

Eredményeink alapján megállapítható, hogy számos makrogazdasági tényező alakítja vagy befolyásolja a mobilitás mértékét, több modell-elemzéssel számszerűsítettük ezen hatásokat. Kutatásunkkal a politikai döntéshozók az Európán belüli mobilitás kezeléséhez kaptak számítással alátámasztott segítséget.

 

A kutatás és tanulmány a MOVE "Mapping mobility – pathways, institutions and structural effects of youth mobility in Europe" HORIZON 2020 Under Grant Agreement No. 649263 projekt támogatásával készült. A tanulmány megjelenését a projekt finanszírozta. www.move-project.eu

 

 

Szerző életrajzok

Zsuzsanna Halász Dabasi, Miskolci Egyetem

egyetemi docens

Eszter Nándori Siposné, Miskolci Egyetem

egyetemi adjunktus

Csaba Ilyés, Miskolci Egyetem

tudományos segédmunkatárs

Downloads

Megjelent

2018-11-01

Hogyan kell idézni

Dabasi, Z. H., Siposné, E. N. és Ilyés, C. (2018) „Okozati vizsgálat a gazdasági társadalmi folyamatok és a fiatalok tanulási célú mobilitása között Európában”, Marketing & Menedzsment, 52(Különszám), o. 7–20. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1069 (Elérés: 26 április 2024).