„Tudjuk azt, hogy május 1-je nagyon jelentős kérdés…”

Vizuális propaganda az ötvenes-hatvanas években

Szerzők

  • Lajos Somogyvári Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Központ

DOI:

https://doi.org/10.15170/PAAA.2019.06.01.06

Kulcsszavak:

ikonográfia, reprezentáció, propaganda, kommunista diktatúra, fénykép, május elsejei felvonulás

Absztrakt

Az állampárti időszak képi kultúrájának fontos elemét képezik a május 1-i ünnepségek és felvonulások, melyek az ötvenes-hatvanas évek berendezkedésének, hatalomgyakorlásának fontos jellemzőjét mutatják meg. Jelen tanulmány a Rákosi- és Kádár-korszak két évtizedét elemzi a fényképek által hordozott jelentések folytonosságain és változásain keresztül, hiszen a kontinuitás és diszkontinuitás egyaránt jellemezte a vizsgált időszakot. A vizuális propaganda a kurrens ikonográfiai kutatások fontos vonulatát képezi, amely egybevág a kommunista, államszocialista rendszerek természetével is – a szovjet típusú rendszer, mint propaganda-állam, a tömegek folyamatos mobilizálásán, az ideológia primátusán alapult e nézet szerint. A május elsejei felvonulásról alkotott képzetek ismerősek a mai magyar lakosság számára, ennek ellenére hazánkban még nem nagyon vizsgálták ezek szemantikáját tudományos igénnyel, a kérdéskör reflektálatlan maradt. 

Az írás célja egy meghatározott kulturális gyakorlat (a május 1-i felvonulás) összekapcsolása a térrel, amely strukturálja ezeket a cselekvéseket (Sztálin tér, Felvonulási tér) és a hatalom szándékaival, valamint a megrendezés szempontjaival. 

Kép: Balla Demeter, Fortepan/Hegyi Zsolt 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Információk a szerzőről

Lajos Somogyvári, Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Központ

PhD, egyetemi adjunktus

Downloads

Megjelent

2019-09-02

Hogyan kell idézni

Somogyvári, L. (2019). „Tudjuk azt, hogy május 1-je nagyon jelentős kérdés…”: Vizuális propaganda az ötvenes-hatvanas években . Per Aspera Ad Astra, 6(1), 99–120. https://doi.org/10.15170/PAAA.2019.06.01.06