Karácsonyi éneklés Bukarestben és tábortűz körüli dalolás Iaşiban

A hallgatók mint sajátos társadalmi csoport Ceauşescu Romániájában

Szerzők

  • Pieter Dhondt University of Eastern Finland, Department of Geographical and Historical Studies
  • Florea Ioncioaia Alexandru-Ioan Cuza University of Iași

DOI:

https://doi.org/10.15170/PAAA.2020.07.01.03

Kulcsszavak:

egyetemtörténet, diáktörténet, Románia, kommunista diktatúra, ellenállás, hallgatói lázadás

Absztrakt

1968 szentestéjén a meghökkent járókelők egy utcai demonstrációnak lehettek szemtanúi Bukarest központjában, melynek szemmel láthatóan semmi köze sem volt a rezsim szokásos, többé-kevésbé irányított felvonulásaihoz. A második világháború óta ez volt az első alkalom, hogy Bukarest utcáin spontán, tiltakozó megmozdulásra került sor. Bár a részvevők jelszavai látszólag semmilyen politikai tartalmat sem hordoztak, a felvonulás ténye önmagában is szokatlan, sőt – a Varsói Szerződés tagállamainak nemrégi, csehszlovákiai megszállásának fényében – provokatív volt. Habár 1968. augusztus 21-i beszédében Nicolae Ceauşescu erősen elítélte a megszállást, ez még nem jelentett jogot a nyílt demonstrációkhoz. 

Mintegy húsz évvel később, 1987 februárjában csaknem azonos eseménysor zajlott le Észak-Románia jelentős egyetemvárosa, Iaşi lakóinak szemei előtt. A bukarestiekhez hasonlóan megtapasztalhatták egy, az átlagemberek által mellőzött, illetve privilegizáltnak tekintett társadalmi csoport éjszakai kirohanását, a karneváli és polgári attitűd ugyanazon különös kétértelműségét. Ugyanolyan gyors és spontán, de nyílt politikai követelésektől mentes demonstrációnak, s legfőképpen, a városlakókkal való egyesülés iránti hasonló vágynak lehettek tanúi. 

Fordította: Polyák Petra

Fotó: cuzanet.ro 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Szerző életrajzok

Pieter Dhondt, University of Eastern Finland, Department of Geographical and Historical Studies

PhD, egyetemi adjunktus, tanszékvezető

Florea Ioncioaia, Alexandru-Ioan Cuza University of Iași

PhD, egyetemi docens

Downloads

Megjelent

2020-08-17

Hogyan kell idézni

Dhondt, P., & Ioncioaia, F. (2020). Karácsonyi éneklés Bukarestben és tábortűz körüli dalolás Iaşiban: A hallgatók mint sajátos társadalmi csoport Ceauşescu Romániájában. Per Aspera Ad Astra, 7(1), 44–55. https://doi.org/10.15170/PAAA.2020.07.01.03

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok