Évf. 3 szám 1 (2022)

					View Évf. 3 szám 1 (2022)

Előszó

Hihetetlen változás alatt van világunk – nem csak a nemzetközileg feszült helyzetben érezhetjük mindezt, hanem a rohanó technológiai fejlődés indukálta szabályozási űrre tekintettel is, amelyre a jognak, mint általános társadalmi normarendszernek minden korábbinál gyorsabb választ kell adni. Mindezt egy olyan környezetben, ahol sokszor a szabályozás alapját képező álláspontok ütköztetésére sincs megfelelő idő, arra tekintettel, hogy a szabályozás képes legyen megelőzni az újonnan kialakult helyzetek negatív kifutásait, következményeit. Jelen lapszámban ezen izgalmas témakörökkel foglalkoznak Szerzőink.

A lapszámban olyan témák merülnek fel, mint a mesterséges intelligencia közigazgatásban történő hasznosításának adatvédelmi kérdései, amely válaszokat ad az egyre aktuálisabb problémakörre; a szintén ezen közigazgatási rendszerek keretében létrehozott és fenntartott kormányzati platformok átláthatóságának egyes kérdései; az elhalt személyek adatvédelme, amely megfeszegeti az adatvédelem hagyományos értelmezési kereteit; az autonóm járművekre vonatkozó közigazgatási jogi követelmények hazai rendszerének újragondolása és végül, de nem utolsósorban az adatok hasznosításának potenciális alkotmányjogi korlátai is terítékre kerülnek.

Úgy hiszem, hogy Szerzőink rendkívül kurrens témaválasztásaikkal és szakmailag megalapozott új álláspontjaikkal sikeresen nyújthatnak iránymutatásokat a közigazgatási és infokommunikációs tématerület iránt érdeklődő szakmai közönség számára.

A Kiadó nevében ezúton is köszönöm Szerzőink igyekezetét, a Szerkesztőbizottság tagjainak és a lektoroknak a felkérések elfogadását és áldozatos munkájukat.

Jó szakmai „merítkezést” kívánok minden Olvasónak!

 

Hohmann Balázs, főszerkesztő

Megjelent: 2022-07-01

Teljes szám