Ipari szimbiózis folyamatok megvalósítását segítő üzleti modellek jellegzetességei

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2025.59.KSZ.01.01.

Kulcsszavak:

Ipari szimbiózis, Üzleti modellek, Fenntartható fejlődés

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA
A gyorsan változó 21. század új kihívásokkal állítja szembe az emberiséget. Miközben a globalizáció folyamatának negatív következményei egyre komolyabban érezhetőek, gazdasági válságok, járványhelyzet és háborús konfliktusok tovább alakítják mindennapi életünket. A fenntartható fejlődés irányába történő gazdasági váltás egyre inkább szükségessé válik. Szakértők szerint ehhez nagyban hozzájárulhat a lineáris megoldásokat felváltó körforgásos gazdaság és alterületei. Az ipari szimbiózis vállalatok között megvalósuló körforgásos folyamatokat vizsgál, ezáltal a jövőben kulcsterületté válhat. Ez a vállalatok üzleti modelljére, azaz az értékteremtés módjára is hatással van. Jelen tanulmány ezt a kölcsönhatást vizsgálja.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN
A szerzők szisztematikus irodalomkutatást végeztek a Web of Science adatbázisában. A kulcsszavas keresés eredményeként kapott tudományos műveket PRISMA módszer segítségével szűkítették. A végső halmazba bekerült 57 művet ezután két lépésben vizsgálták. Először VOSViewer program segítségével a legfontosabb kulcsszavak, területek kerültek vizualizációra, majd a halmazban található tanulmányokból feldolgozott jó gyakorlatok kerülnek bemutatásra.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK
A szisztematikus irodalomkutatás rávilágított a téma aktualitására. A nemzetközi szakirodalomban számos jó gyakorlat kerül részletes bemutatásra, a világ több országából. Az ipari szimbiózist megvalósító vállalatok szorosan együttműködve, egymásban bízva tervezik meg, alakítják át folyamataikat, teremtenek értéket. Ehhez számos megvalósítási lehetőség közül választhatnak, megvalósítható szektoron belüli és szektorok közötti együttműködés is. A koncepció potenciálja ebből a rugalmasságából ered.

GYAKORLATI JAVASLATOK
Az ipari szimbiózis megoldások létrehozásának első lépése a változtatásra irányuló szándék. Amennyiben ez megvan, a vállalatok folyamataikat részletesen elemezve meghatározhatják azokat a kulcsterületeket, ahol lehetőség nyílhat az együttműködésre. Ehhez azonban információra van szükségük. Jelen tanulmány legfontosabb célkitűzése a magyarul elérhető szakirodalom bővítése, mely által hozzájárulhat a szemlélet formáláshoz, ami a fontos, első lépés a fenntartható fejlődés irányába.

Hivatkozások

Angelis-Dimakis, A., Arampatzis, G., Alexopoulos, A., & Pantazopoulos, A. (2022), ”Waste man agement and the circular economy in Cyprus - The case of the SWAN project”, Environments, 9(2), 16. ments9020016 https://doi.org/10.3390/environ

Angelis-Dimakis, A., Arampatzis, G., Pieri, T., Solomou, K., Dedousis, P., & Apostolopoulos, G. (2021), ”SWAN platform: A web-based tool to support the development of industri al solid waste reuse business models”, Waste Management & Research, 39(3), 489-498. https://doi.org/10.1177/0734242X21989413

Arany L., & Popovics P. A., (2024), „A digitá lis transzformáció hatása az üzleti modell re”, Economica, 15(3-4), 69-79. https://doi.org/10.47282/economica/2024/15/3-4/14676

Arsova, S., Genovese, A., & Ketidikis, P. H. (2022), ”Implementing circular economy in a regional context: A systematic literature review and a re search agenda”, Journal of Cleaner Production, 368, 133117, pro.2022.133117 https://doi.org/10.1016/j.jcle

Bányai E. (2011), „Az infokommunikációs techno lógiák és az internet szerepe a fenntartható fej lődésben”, Marketing & Menedzsment, 45(3), 48–55.

Berényi L., & Deutsch N. (2019), „Vélemények a fenntarthatóságról - a jövő vezetőitől”, Marketing & Menedzsment, 48(4), 62–74.

Carissimi, M. C., Creazza, A., Pisa, M. F., & Urbinati, A. (2023), ”Circular economy practi ces enabling circular supply chains: An empiri cal analysis of 100 SMEs in Italy”, Resources, Conservation & Recycling, 198, 107126, https:// doi.org/10.1016/j.resconrec.2023.107126

Chertow, M. R. (2000), ”Industrial symbiosis: Literature and taxonomy”, Annual Review of Energy and the Environment, 25(1), 313-337. https://doi.org/10.1146/annurev.energy.25.1.313

Chertow, M. R. (2007), ”Uncovering industrial symbiosis”, Journal of Industrial Ecology, 11(1), 11-30. https://doi.org/10.1162/jiec.2007.1110

Child, J., Hsieh, L., Elbanna, S., Karmowska, R., Marinova, S., Puthussery, P., Tsai, T., Narooz, R., & Zhang, Y. (2017), ”SME international business models: The role of context and experi ence”, Journal of World Business, 52, 664–679. http://dx.doi.org/10.1016/j.jwb.2017.05.004

Colla, V., Pietrosanti, C., Malfa, E., & Peters, K. (2021), ”Environment 4.0: How digitalization and machine learning can improve the environ mental footprint of the steel production proces ses”, Matériaux & Techniques, 108(5-6), 507. https://doi.org/10.1051/mattech/2021007

Deutsch N. (2019), „A Kék Gazdaság innová ciós megfontolásai és a Kék Innovációk egy lehetséges vizsgálati modellje”, Marketing & Menedzsment, 49(3), 3–20.

Domenech, T., & Davies, V. (2011), ”Structure and morphology of industrial symbiosis networks: The case of Kalundborg”, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 10, 79-89. https://doi.or g/10.1016/j.sbspro.2011.01.011

Egyesült Nemzetek Szervezete (2023), Fast facts – What is sustainable development?, https://www. un.org/sustainabledevelopment/blog/2023/08/ what-is-sustainable-development/ 2024. 10. 05.) (Letöltve: 2024. 10. 05.)

Fogarassy Cs. (2017), „Megújuló energia és fenn tartható üzleti modellek”, In Fogarassy, C. (szerk.) Megújuló energiák és fenntartható üzleti modellek : Tudományos Tréning Program. Szent István Egyetem, Gödöllő, 11-19.

Geissdoerfer, M., Vladimirova, D., & Evans, S. (2018), ”Sustainable business model innova tion: A review”, Journal of Cleaner Production, 198(10), 401-416. https://doi.org/10.1016/j.jc lepro.2018.06.240

Horváth Á., & Bereczk Á. (2019), „Az ipari szimbió zis szerepe a fenntartható erőforrásgazdálkodás ban”, Észak-Magyarországi Stratégiai Füzetek, 16(3), 99-109. https://doi.org/10.32976/strat fuz.2019.10

Horváth Á., & Bereczk Á. (2021), „A körforgá sos gazdaság és az ipari szimbiózis megoldá sok, mint a fenntartható erőforrásgazdálkodás eszközei”, Multidiszciplináris Tudományok, 11(2), 224-234. https://doi.org/10.35925/j.mul ti.2021.2.29

Horváth Gy. Á. (2017), „A városi-ipari szimbiózis településszervezési modell alkalmazhatósági vizsgálata a Jászkerület települési önkormányzatai példáján keresztül”, Pro Publico Bono: Magyar Közigazgatás

Kriza M. (2024), „A körforgásos üzleti modellek a vállalati gyakorlatokban”, In Obádovics, C., Resperger, R., Széles, Z. & Tóth, B. I. (szerk.), Fenntarthatósági Átmenet: Kihívások és Innovatív Megoldások - Nemzetközi tudomá nyos konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, Sopron: Soproni Egyetem Kiadó , 98-117. https://doi.org/10.35511/978-963-334 499-6-Kriza

Moher, D., Liberati, A., Tetzlaff, J., Altman, D., & PRISMA Group (2010), ”Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analy ses”, International Journal of Surgery, 8(5), 336 341. https://doi.org/10.1016/j.ijsu.2010.02.007

Móricz P. (2016), A sharing economy üzleti modell je: Airbnb és Uber típusú megosztáspiacterek. In Megosztás alapú gazdaság és társadalom: futó divat vagy új korszak?, https://real.mtak. hu/79312/, 1-4.

Németh K. (2021), A körforgásos gazdaság alapjai. Pannon Egyetemi Kiadó, Veszprém

Niles, N. J. (2008), ”A new definition of a busi ness model”, Journal of Business & Economics Research, 6(12), 69-78.

Nosková, M., Procházková, P. T., & Zemanová, V. (2024), ”The relationship between the circular economy and business performance: A syste matic literature review”, Journal of Business Economics and Management, 25(3), 474–493. https://doi.org/10.3846/jbem.2024.21413

Nosratabadi S., & Mészáros K. (2018), „Ökológiai gazdálkodás Magyarországon. Innováció az üzleti modellben - út a fenntarthatóság felé”, In Csiszárik-Kocsir, Á., & Garai-Fodor, M. (szerk.), Vállalkozásfejlesztés a XXI. század ban VIII./2. : Makro- és mikrokörnyezeti tren dek és kihívások a vállalkozásfejlesztésben. Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar, Budapest, 187-200.

Paquin, R., & Howard –Grenville, J. (2012), ”The evolution of facilitated industrial symbiosis”, Journal of Industrial Ecology, 16(1), 83-93. https://doi.org/10.1111/j.1530-9290.2011.00437.x

Pigosso, D. C. A, Schmiegelow, A., & Andersen, M. M. (2018), ”Measuring the readiness of SMEs for eco-innovation and industrial symbiosis: Development of a screening tool”, Sustainability, 10, 2861, https://doi.org/10.3390/su10082861

Romera, A. J., Bos, A. P., Neal, M., Eastwood, C. R., Chapman, D., McWilliam, W., Royds, D., O’Connor, C., Brookes, R., Conolly, J., Hall, P. & Clinton, P. W. (2020), ”Designing future dairy systems for New Zealand using reflexive interac tive design”, Agricultural Systems, 181, 102818, https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102818

Schaltegger, S., Hansen, E. G., & Lüdeke-Freund, F. (2015), “Business models for sustainability: Origins, present research, and future avenues”, Organization & Environment, 29(1), 1–8. https://doi.org/10.1177/1086026615599806

Shafer S. M., Smith, H. J., & Linder, J. C. (2005), ”The power of business models”, Business Horizons, 48(3), 199-207. g/10.1016/j.bushor.2004.10.014 https://doi.org/10.1016/j.bushor.2004.10.014

Sharpe, S., & Agarwal, R. (2014), ”Strengthening industrial ecology’s links with business studi es: Insights and potential contributions from the innovation and business models litera ture”, Resources, 3(2), 362-382. https://doi.org/10.3390/resources3020362

Shi, L., & Chertow M. R. (2017), ”Organizational boundary change in industrial symbio sis: Revisiting the guitang group in China”, Sustainability, 9(7), org/10.3390/su9071085 1085 https://doi.org/10.3390/su9071085

Short, S. W., Bocken, N. M. P., Barlow, C. Y. & Chertow, M. R. (2014), ”From refining su gar to growing tomatoes - Industrial ecology and business model evolution”, Journal of Industrial Ecology, 18(5), 603-618. https://doi.org/10.1111/jiec.12171

Taqi, H. Md. M., Meem, E. J., Bhattacharjee, S. S., Ali, S. M., & Sankaranarayanan B. (2022), ”What are the challenges that make the journey towards industrial symbiosis complicated?”, Journal of Cleaner Production, 370, 133384. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.133384

Zuchella, A., & Previtali P. (2018), ”Circular busi ness models for sustainable development: A “waste is food” restorative ecosystem”, Business Strategy and the Environment, 28(2), 274-285. https://doi.org/10.1002/bse.2216

Downloads

Megjelent

2025-11-17

Hogyan kell idézni

Balogh, P. és Németh, K. (2025) „Ipari szimbiózis folyamatok megvalósítását segítő üzleti modellek jellegzetességei”, Marketing & Menedzsment, 59, o. 5–14. doi: 10.15170/MM.2025.59.KSZ.01.01.

Hasonló cikkek

<< < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.