A GASZTRONÓMIA MINT PUHA ERŐ ESZKÖZ: TÖRÖK GASZTRODIPLOMÁCIAI TEVÉKENYSÉGEK AFRIKÁBAN

Szerzők

  • Betül Kömmeci Programme in International Politics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Pécs

DOI:

https://doi.org/10.15170/AT.2023.18.3.4

Kulcsszavak:

Gasztrodiplomácia, gasztronómia, puha erő, török konyha, török-afrikai kapcsolatok

Absztrakt

A régiek azt mondták: „A szívhez a gyomron keresztül vezet az út”. A gasztronómia, amely szorosan kapcsolódik az olyan fogalmakhoz, mint a nyilvános diplomácia, a kulturális diplomácia és a puha hatalom, fontos szerepet játszik a török külpolitikában, mint a szívek és elmék befolyásolásának eszköze. Emellett a gasztrodiplomáciai tevékenységek hozzájárulnak az ország népszerűsítéséhez, az országimázshoz és az országmárkázáshoz is. Ez a cikk a puha hatalom fogalmát, a gasztronómiát mint a kulturális kifejezőeszközt, valamint Törökország gasztrodiplomáciáját vizsgálja Afrikában. A puha hatalom olyan stratégiai megközelítés, amely lehetővé teszi az országok számára, hogy a nemzetközi kapcsolatokban befolyást szerezzenek olyan eszközökkel, mint a kultúra, a diplomácia és a gazdaság. Miközben a gasztronómia fontos szerepet játszik a nemzeti identitás és hovatartozás kialakításában, olyan platformot is biztosít, amely erősíti a kultúrák közötti párbeszédet és megértést. Ebben az összefüggésben a gasztrodiplomácia olyan diplomáciai eszköz, amelynek célja, hogy az országok konyháinak bemutatásával pozitív képet alakítson ki a nemzetközi színtéren. A tanulmány hangsúlyozza a török konyha fontosságát, mint Törökország egyik puha erő típusú stratégiáját Afrika irányában, amelyre ebben a folyamatban támaszkodik. Ugyanakkor a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TİKA) és a Yunus Emre Intézet (YEE) kulturális diplomáciai és gasztronómiai projektjei Afrikában ezen intézmények szerepére összpontosítanak Törökország és Afrika kapcsolatainak fejlesztésében. Ez a cikk azt vizsgálja, hogy Törökország afrikai gasztrodiplomáciai tevékenységei milyen hatással vannak az afrikai emberekre, és hogyan járulnak hozzá Törökország megítéléséhez a régióban, miközben kitér a kulturális akadályokra és az ezen gasztrodiplomáciai stratégiákkal kapcsolatos kritikákra is.

Információk a szerzőről

Betül Kömmeci, Programme in International Politics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Pécs

PhD Student,

Doctoral Programme in International Politics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Pécs

Downloads

Megjelent

2025-02-20

Hogyan kell idézni

Kömmeci, B. (2025). A GASZTRONÓMIA MINT PUHA ERŐ ESZKÖZ: TÖRÖK GASZTRODIPLOMÁCIAI TEVÉKENYSÉGEK AFRIKÁBAN. Afrika Tanulmányok Hungarian Journal of African Studies, 18(3), 45–56. https://doi.org/10.15170/AT.2023.18.3.4

Hasonló cikkek

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.