Jacob Zuma, az ANC új vezetõje

Szerzők

  • Lajos László Mayer

Absztrakt

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) 2007. decemberi kongresszusán Jacob Zuma lett a kormányzó párt sorrendben tizenkettedik vezetője, ellenfele, Thabo Mbeki követője. A két politikus szembenállása és ezzel az ANC már-már túlzott megosztottsága még 2005-re vezethető vissza, amikor Mbeki leváltotta helyettes államfőjét, a korrupciós ügyei miatt hírbe hozott Zumát. A jelenlegi állam- és kormányfő, valamint eddig ANC vezető népszerűsége ugyanakkor mára lecsökkent, ezért fordulhatott elő, hogy az ügyében még bírósági végzésre váró Zuma győzedelmeskedjen. Az ANC újonnan megválasztott vezetőjének nem ez az első botránya, 2006 februárjában nemi erőszakkal vádolták meg, ebben az ügyben azonban már felmentették. A 2009-es államfői választások egyik jelöltje és fő esélyese Zuma, már csak a korrupciós vádak alól kell tisztáznia magát a bíróság előtt.

Információk a szerzőről

Lajos László Mayer

Jogász, nyugalmazott diplomata. Külképviseleti szolgálatai közül Afrikában 1965-69 között Etiópiában, Nigériában 1975-79 és a Dél-afrikai Köztársaságban 2000-2005 között dolgozott. Afrika politikai, gazdasági kérdéseivel, afrikai konfliktusokkal foglalkozik.
Figyelemmel kíséri az Afrikai Unió szerepét a kontinens problémáinak megoldásában, a békefenntartásban, a NEPAD megvalósításának lehetőségeit, annak gazdasági-politikai realitásait. Kiemelten foglalkozik az Európai Unió Afrika-politikájának alakulásával, az oda irányuló segélyezés eredményességének felmérésével és hatásaival.

Downloads

Megjelent

2008-03-01

Hogyan kell idézni

Mayer, L. L. (2008). Jacob Zuma, az ANC új vezetõje. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(1), 17–21. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4687

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok