„Afrika ideje elérkezett”

A 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokság elõkészületeiről

Szerzők

  • Viktor Glied Pécsi Tudományegyetem, Interdiszciplináris Doktori Iskola Politológia Program
  • Zoltán Grünhut Pécsi Tudományegyetem, Interdiszciplináris Doktori Iskola, Politológia Program

Absztrakt

A 2010-es világbajnokság helyszínéről döntő zürichi gyűlésen a Dél-afrikai Köztársaság büszkén és örömmel fogadta a rendezés elnyeréséről szóló döntést. Az ország kiválasztásának jogosságát ugyanakkor többen rögtön megkérdőjelezték. A szerzőpáros tanulmánya kitér minden negatív tényezőre, melyek veszélyeztethetik a mundiálé sikeres megrendezését és azokra a tervekre is, melyekkel garantálni kívánják a világ minden tájáról érkező szurkolók biztonságát. Az ország három vadonatúj stadiont épít, hetet pedig felújít a jeles eseményre. A kivitelezéssel kapcsolatban itt is merültek fel aggályok, de egyes szakértők szerint az arénák elkészülnek és alkalmasak lesznek a várhatóan magas színvonalú mérkőzések megrendezésére. Az írás érint minden egyes fejlesztést, alaposan bemutatva a Dél-afrikai Köztársaság jelenlegi adottságait, ezeken túl pedig a nemzeti tizenegy jó szereplésének esélyeit is. Az előkészületek tehát javában zajlanak, a csapatok már a selejtezőre készülnek, mi pedig reménykedhetünk egy sikeres és minden szempontbók tökéletes afrikai rendezésben!

Szerző életrajzok

Viktor Glied, Pécsi Tudományegyetem, Interdiszciplináris Doktori Iskola Politológia Program

Ph.D. hallgató, Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola Politológia Program. Kutatási menedzser, IDResearch Kutatási és Képzési Kft. Az Afrika Tanulmányok szerkesztője.
Kutatási terület: ökopolitika, környezetvédelem, civil szervezetek. Speciálisan: klímapolitika, klímatárgyalások, globális és regionális környezeti konfliktusok, kiemelten vízkonfliktusok.

Zoltán Grünhut, Pécsi Tudományegyetem, Interdiszciplináris Doktori Iskola, Politológia Program

Ph.D. hallgató, Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola Politológia Program. Kutatási asszisztens, IDResearch Kutatási és Képzési Kft. Az Afrika Tanulmányok szerkesztője.
Kutatási terület: Izrael, izraeli-palesztin konfliktus, zsidóság története, zsidó közösségek a világban, Közel-Kelet.

Downloads

Megjelent

2008-03-01

Hogyan kell idézni

Glied, V., & Grünhut, Z. (2008). „Afrika ideje elérkezett”: A 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokság elõkészületeiről. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(1), 23–33. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4688

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>