A GASZTRONÓMIA MINT PUHA ERŐ ESZKÖZ: TÖRÖK GASZTRODIPLOMÁCIAI TEVÉKENYSÉGEK AFRIKÁBAN
DOI:
https://doi.org/10.15170/AT.2023.18.3.4Kulcsszavak:
Gasztrodiplomácia, gasztronómia, puha erő, török konyha, török-afrikai kapcsolatokAbsztrakt
A régiek azt mondták: „A szívhez a gyomron keresztül vezet az út”. A gasztronómia, amely szorosan kapcsolódik az olyan fogalmakhoz, mint a nyilvános diplomácia, a kulturális diplomácia és a puha hatalom, fontos szerepet játszik a török külpolitikában, mint a szívek és elmék befolyásolásának eszköze. Emellett a gasztrodiplomáciai tevékenységek hozzájárulnak az ország népszerűsítéséhez, az országimázshoz és az országmárkázáshoz is. Ez a cikk a puha hatalom fogalmát, a gasztronómiát mint a kulturális kifejezőeszközt, valamint Törökország gasztrodiplomáciáját vizsgálja Afrikában. A puha hatalom olyan stratégiai megközelítés, amely lehetővé teszi az országok számára, hogy a nemzetközi kapcsolatokban befolyást szerezzenek olyan eszközökkel, mint a kultúra, a diplomácia és a gazdaság. Miközben a gasztronómia fontos szerepet játszik a nemzeti identitás és hovatartozás kialakításában, olyan platformot is biztosít, amely erősíti a kultúrák közötti párbeszédet és megértést. Ebben az összefüggésben a gasztrodiplomácia olyan diplomáciai eszköz, amelynek célja, hogy az országok konyháinak bemutatásával pozitív képet alakítson ki a nemzetközi színtéren. A tanulmány hangsúlyozza a török konyha fontosságát, mint Törökország egyik puha erő típusú stratégiáját Afrika irányában, amelyre ebben a folyamatban támaszkodik. Ugyanakkor a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TİKA) és a Yunus Emre Intézet (YEE) kulturális diplomáciai és gasztronómiai projektjei Afrikában ezen intézmények szerepére összpontosítanak Törökország és Afrika kapcsolatainak fejlesztésében. Ez a cikk azt vizsgálja, hogy Törökország afrikai gasztrodiplomáciai tevékenységei milyen hatással vannak az afrikai emberekre, és hogyan járulnak hozzá Törökország megítéléséhez a régióban, miközben kitér a kulturális akadályokra és az ezen gasztrodiplomáciai stratégiákkal kapcsolatos kritikákra is.
Downloads
Megjelent
Hogyan kell idézni
Folyóirat szám
Rovat
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.