Az afrikai mezőgazdaság és a globalizáció

Szerzők

  • Péter Gergő Juhász SZIE Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály, Gazdálkodás és Szervezéstudományi Doktori Iskola
  • Endre Kanizsay SZIE Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály

Absztrakt

A globalizáció korunk terméke, számos pozitív és negatív jellemzője akad, az azonban világosan megfigyelhető, hogy megosztja a világgazdaság jellemzőinek kutatóit. Ennek következtében néhány kézben óriási tőke halmozódik fel, míg emellett emberek milliói éheznek. Ezek a tendenciák a sokszínű kontinensen még inkább megfigyelhetők. A szerzők a segélyezési programok, a szervezetek és fejlett államok támogatásainak jellemzőit ismertetik. Mennyiben hasznosak a különféle projektek az éhínség felszámolásának és a szegénység megszűntetésének szempontjából. 11 országot vizsgáltak a globalizáció jelenségének tükrében és ebből kimutatható, hogy az éhezés napjainkig megoldatlan problémát jelent, a pozitív hatásokat az érintett országokban nem tapasztalták. Felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben meg akarjuk oldani a problémákat, akkor az ismertetett fejlesztési tevékenységeket racionalizálni kell.

Szerző életrajzok

Péter Gergő Juhász, SZIE Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály, Gazdálkodás és Szervezéstudományi Doktori Iskola

Ph.D. hallgató, SZIE Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály, Gazdálkodás és Szervezéstudományi Doktori Iskola. A Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.
Fejlesztési tanácsadó, előadó több afrikai országban (Malawi, Mozambik, Szváziföld, Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, Zambia).

Endre Kanizsay, SZIE Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály

Kandidátus, c. egyetemi tanár, nemzetközi főtanácsadó, SZIE Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály. Témavezető a Gazdálkodás és Szervezéstudományi Doktori Iskolában.
Kutatási terület: A fejlődő országok mezőgazdasági fejlesztési kérdései. FAO-szakértőként dolgozott több mint három évig Szudánban és Brazíliában, míg egyetemi tanárként mintegy 15 afrikai országban a fejlesztés és együttműködés lehetőségeit vizsgálja.

Downloads

Megjelent

2008-03-01

Hogyan kell idézni

Juhász, P. G., & Kanizsay, E. (2008). Az afrikai mezőgazdaság és a globalizáció. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(1), 47–53. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4690

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok