Az afrikai globalizáció kihívásai

Afrikai értelmiségi fiatalok észrevételei

Szerzők

  • Frateline Kashaga Dar es Salaam-i Egyetem, Tanzánia
  • Elliot P. Niboye Dar es Salaam-i Egyetem, Tanzánia

Absztrakt

Bár létezhet más értelmezése is, a globalizáció szélesedő és mélyülő gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális összefüggést és összefonódást jelent. A globalizációt különbözőképpen szokták definiálni: úgy is, mint a növekvő gazdasági, politikai, és társadalmi összefüggések és globális integráció folyamatát, ahol a tőke, a forgalmazott árucikkek, személyek, fogalmak, képek, elképzelések és értékek átszivárognak az államhatárokon. Alapértelemben a globalizáció arra a hosszútávú, bolygószinten érvényesülő áramlatra utal, melyet a világ gazdaságainak egyre erőteljesebb egymástól függése és egymásba hatolása jellemez.

Szerző életrajzok

Frateline Kashaga, Dar es Salaam-i Egyetem, Tanzánia

Master jelölt és óraadó/segédoktató a Fejlődési Tanulmányok Intézetében, a Dar es Salaam-i Egyetemen, Tanzániában. Ugyanitt BA fokozatot szerzett szociológiából. A TAYOTA (Tanzanian Youth Team for Campaign against AIDS) nevű civil szervezet volt titkára, jelenleg is aktív tagja.
Kutatási terület: Tanzánia társadalmi szerkezete, a globalizáció trendjei és problémái a fejlődő országokban

Elliot P. Niboye, Dar es Salaam-i Egyetem, Tanzánia

Ausztriában, a linzi Johannes Kepler Egyetemen szerezte meg doktorátusi fokozatát. Jelenleg egyetemi adjunktus a Fejlődési Tanulmányok Intézetében, a Dar es Salaam-i Egyetemen, Tanzániában.
Kutatási terület: globalizációs hatások a fejlődő térségekben, a kis- és középvállalkozások lehetőségei Kelet-Afrikában, a vállalkozási kultúra fejlesztése Tanzániában

Downloads

Megjelent

2007-03-01

Hogyan kell idézni

Kashaga, F., & Niboye, E. P. (2007). Az afrikai globalizáció kihívásai: Afrikai értelmiségi fiatalok észrevételei. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 1(1), 5–17. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4733

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok