A nyugat-szaharai spanyol népszámlálás és az ENSZ

Szerzők

  • János Besenyő Magyar Honvédség

Absztrakt

Van Afrikában egy ország, melynek a többihez hasonlóan van lakossága, területe, fővárosa, zászlaja mégsem létezik, mint szuverén állam. Évtizedekig spanyol gyarmat volt, aztán szomszédai vesztek össze rajta, s közben felszabadítók is érkeztek, akik azonban máig nem hozták el a várva várt szabadságot. A szerző, Besenyő János őrnagy, a Magyar Honvédség hivatásos állományú főtisztje hosszú időt töltött ENSZ megfigyelőként Nyugat-Szaharában, Afrika létező, de el nem ismert országában. Cikke útmutatóként segít eligazodni Nyugat-Szahara viharos történetében: megismerhetjük a gyarmati időszak ide vonatkozó francia-spanyol viszálykodásait, a madridi kormányzat későbbi térnyerését, alkalmazott gyarmatpolitikáját, későbbi kényszerű kivonulását, s az annak nyomán kitört ellenségeskedést Marokkó, Mauritánia, valamint a felszabadítók között. A történelmi adalékokon túl képet kapunk Nyugat-Szahara természeti környezetéről, népcsoportjairól, valamint egy, a rendezés szempontjából fontos, mégis évtizedek óta húzódó népszámlálási felmérés részleteiről.

Információk a szerzőről

János Besenyő, Magyar Honvédség

őrnagy, Magyar Honvédség hivatásos állományú főtisztje (MH HEK, NATO Kiválósági Központ)
Kutatási terület: afrikai válságkezelési műveletek elmélete és gyakorlata, a kontinensen folytatott békefenntartó, békekikényszerítő és béketámogató műveletek, kiemelten Nyugat-Szahara és Darfúr kérdése.

Downloads

Megjelent

2008-06-01

Hogyan kell idézni

Besenyő, J. (2008). A nyugat-szaharai spanyol népszámlálás és az ENSZ. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(2), 18–29. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4666

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >> 

Hasonló cikkek

1 2 3 4 5 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.