#maradjotthon: Koronás élet. A megváltozott élet a COVID-19 járvány ideje alatt. Nagyszámú mélyinterjús kutatás eredményei

Szerzők

  • Eszter Jakopánecz Pécsi Tudományegyetem

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2021.55.KSZ.01.02

Absztrakt

A TANULMÁNY CÉLJA

A COVID-19 járvány 2020. tavaszán világméretű pandémiává nőtte ki magát, gyorsuló ütemben növekedett a megbetegedések és a halálozások száma. Ellenszer hiányában a szakértők a távolságtartásban, a másokkal való érintkezés jelentős csökkentésében, a rendszeres higiénés gyakorlatban (kézmosás és fertőtlenítőszerek használata) és a maszk használatában jelölték ki a védekezés leghatékonyabb módjait. Az egyes nemzetgazdaságok emellett a mobilitás csökkentésének előírásával, kijárási korlátozásokkal, egyes esetekben kijárási tilalommal reagáltak. Hazánkban veszélyhelyzetet és kijárási korlátozást rendeltek el, ami 98 napon keresztül volt érvényben. A hétköznapi élet hetekre, hónapokra megváltozott. Az új helyzet nemcsak a vásárlási szokásokra, hanem a mindennapok ütemére, az emberek közérzetére, hangulatára is jelentős hatással volt. Jelen tanulmány azt célozza, hogy képet adjon a veszélyhelyzet hétköznapi életre gyakorolt hatásairól.

ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN

A hétköznapi élet megváltozásait nagyszámú mélyinterjúk lefolytatásával vizsgáltuk, összesen 285 fő részvételével. A megkérdezés 2020. április végétől május közepéig tartott, több témakörben. Az elemzést tartalomelemzés módszerével végeztük az ATLAS.ti szoftver segítségével. E tanulmány fókuszába annak a kérdésnek a megválaszolása áll, hogyan zajlott a megkérdezettek egy átlagos hétköznapja a korlátozások idején, és milyen változásokat tapasztalnak az új helyzetben.

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

Az eredmények szerint megélt változásokat karakteresen befolyásolja az egyén élethelyzete és munkával kapcsolatos státusza. A változások nagy része ugyanis munkával kapcsolatos, amit a sorban a házimunka és a szabadidő eltöltése követ. Az új mintázatok jobb megértése érdekében öt megkérdezetti típus különíthetünk el: a tanulmányaikat végző fiatalokat, a munkahelyükre bejáró dolgozókat, a home office-ban dolgozókat, az aktív korú nem dolgozókat és az inaktív időseket.

GYAKORLATI JAVASLATOK

A koronavírus okozta válság és a veszélyhelyzet időszakának megértéséhez jelentős hozzájárulással bír e nagyszámú mintán alapuló mélyinterjús kutatás: betekintést ad és segíti megérteni a hétköznapi élet megváltozott dinamikáját és a válság hatására megváltozó fogyasztói magatartást. Tekintettel arra, hogy számos piac érintett a válságban, a gyakorlati szakemberek részéről is jelentős érdeklődés várható az eredmények iránt.

 

Köszönetnyilvánítás: Jelen kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Marketing és Turizmus Intézet „Fogyasztásváltozás kutatás” kutatási projekt keretében készült Dr. Törőcsik Mária vezetésével. A tanulmány az Egyesület A Marketing Oktatásért és Kutatásért XXVI. Országos Konferencián „A konferencia legjobb tanulmánya” díjat nyerte el.

Információk a szerzőről

Eszter Jakopánecz, Pécsi Tudományegyetem

adjunktus

Downloads

Megjelent

2021-07-28

Hogyan kell idézni

Jakopánecz, E. (2021) „#maradjotthon: Koronás élet. A megváltozott élet a COVID-19 járvány ideje alatt. Nagyszámú mélyinterjús kutatás eredményei”, Marketing & Menedzsment, 55(Különszám 1.), o. 19–30. doi: 10.15170/MM.2021.55.KSZ.01.02.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek