Shaka király dicsérője

(egy zulu izibongo műfajelméleti, művelődéstörténeti háttere, irodalmi utóélete és hiteles szövege)

Szerzők

  • Szilárd Biernaczky ELTE BTK

Absztrakt

Az izibongó műfajába tartozó Shaka király dicsérője az afrikai történelem egyik legtiszteltebb uralkodójának történetét meséli el verses formában. Biernaczky Szilárd műfajelméleti és művelődéstörténeti megközelítésből vizsgálja a verset, egyúttal annak irodalmi utóéletét is nyomon követi. A magyar nyelven egyedülálló elemzés mellett hiteles formában, magyarázatokkal és hasznos kiegészítő megjegyzésekkel ellátva olvashatjuk a Shaka királyt méltató mű teljes szövegét.

Információk a szerzőről

Szilárd Biernaczky, ELTE BTK

Néprajzkutató, ny. egy. docens, kandidátus, mb. előadó az ELTE BTK-n, a Mundus Magyar Egyetemi Kiadó igazgatója.
Kutatási terület: általános afrikanisztika. Speciálisan: afrikai szájhagyományok összehasonlító vizsgálata (mesei, költészeti és főleg hősepikai korpusz – az Afrikán-kívüli folklórkincsnek a komparatisztikai elemzésekbe való bevonásával), a szájhagyományozott történelem kutatása (kutatástörténet, vizsgálati módszerek kérdése, az afrikanisztikai folklorisztika és az oral history research közötti tudományközi kapcsolatok).

Downloads

Megjelent

2008-03-01

Hogyan kell idézni

Biernaczky, S. (2008). Shaka király dicsérője: (egy zulu izibongo műfajelméleti, művelődéstörténeti háttere, irodalmi utóélete és hiteles szövege). Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(1), 55–79. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4691

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>