„Mások szeme láttára erőszakoltak meg minket nap mint nap”

Tömeges nemi erőszak Ruandában a népirtás alatt

Szerzők

  • Anna Lator ELTE Szociológia Doktori Iskola

Absztrakt

Az 1994-es genocídium alatt becslések szerint körülbelül 250 ezerre tehető – a főként tuszi nők ellen elkövetett – szexuális erőszakcselekmények száma, a tragédia ezen aspektusa mégsem kapott megfelelő figyelmet. A nemi erőszak mint háborús fegyver „alkalmazása” a legtöbb háborúra – például az 1990-es évek elején a délszláv háborúban a szerbiai muszlimok ellen, vagy a II. világháborúban náci japán katonák által Nankingban elkövetett tömeges nemi erőszak – jellemző, ugyanakkor indítékai, elkövetői, mintázatai és mértéke nem ugyanaz. Lényeges mindez azért, mert nem mindegy, hogy milyen és mekkora távú nyomokat hagy a társadalomban egy konfliktus, és hogy milyen módon dolgozható fel a trauma – ha egyáltalán feldolgozható.

Információk a szerzőről

Anna Lator, ELTE Szociológia Doktori Iskola

Lator Anna a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen Társadalomtudományi Karán végzett kulturális antropológia mesterképzésen. Jelenleg másodéves PhD hallgató az ELTE Szociológia Doktori Iskolájának Interdiszciplináris képzésén.

Downloads

Megjelent

2016-11-05

Hogyan kell idézni

Lator, A. (2016). „Mások szeme láttára erőszakoltak meg minket nap mint nap”: Tömeges nemi erőszak Ruandában a népirtás alatt. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 10(3), 25–43. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4056