A SÖRGYÁRTÁS, MINT IPARI ÖRÖKSÉG TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEINEK ESÉLYEI MAGYARORSZÁGON – AZ ELSŐ LÉPÉSEK

Szerzők

  • János Csapó Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar
  • Réka Pintér Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola
  • Viktor Wetzl Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola

Kulcsszavak:

sörgyártás, sörturizmus, ipari örökség, sörút, Magyarország

Absztrakt

A nemzetközi turisztikai trendek egyik markáns vonala a gasztronómia szerepének erősödése, az étel és
italkultúra mind komolyabb mértékű megjelenése az utazási motivációk közt. Egy másik, bár mára már
hagyományosabb trend a kulturális turizmus szerepének folyamatos erősödése, amin belül az ipari örökség
iránti érdeklődés szintén növekvő tendenciákat mutat, igaz, inkább Nyugat-Európában és Észak-
Amerikában. Felismerve a témakör hazai turisztikai folyamataiban is betöltött fontosságát, a kutatás egy, a
közelmúltban felértékelődő és egyben újrapozicionálódó ital, a sör és annak gyártása és kultúrája köré
felépíthető lehetséges turisztikai vonzatokat és lehetőségeket kívánja vizsgálni elsősorban a sörgyártás, mint
ipari örökség turisztikai hasznosítási lehetőségei tekintetében. A véleményünk szerint hazánkban a
turizmusföldrajzban eleddig még igen kevéssé kutatott területet publikáló tanulmányban feltárásra kerülnek
a sör gyártásának hazai területi aspektusai, a sörkultúra kiépítésének fontossága és lehetőségei, illetve a
sörgyártás, mint ipari örökség bemutatási lehetőségei is.

Downloads

Megjelent

2021-06-14

Hogyan kell idézni

Csapó, J., Pintér, R., & Wetzl, V. (2021). A SÖRGYÁRTÁS, MINT IPARI ÖRÖKSÉG TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEINEK ESÉLYEI MAGYARORSZÁGON – AZ ELSŐ LÉPÉSEK. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 1(2). Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/tvt/article/view/4291

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei