Kábítószer-kereskedelem Nyugat-Afrikában

A kokain új útja: Bissau-Guinea

Szerzők

  • György Suha
  • Gáspár Gulyás

Absztrakt

Valahol Dél-, vagy Közép-Amerikában elültetik a kokacserjéket, öntözik, gondozzák azokat, majd az aratást követően kinyerik belőlük a világ egyik legjövedelmezőbb mérgét, a kokaint, melyet többnyire európai és amerikai piacokon értékesítenek. A szerzőpáros cikkében nem a termelési, s nem is a végfogyasztási, hanem a köztes, úgymond tranzitszakaszát mutatja be a kokainüzletnek, mely a legújabb tendenciák szerint mind inkább kiterjed Afrika nyugati felének politikailag instabil országaira, különösen Bissau-Guineára. A fel-feltörő polgárháborúk, s belső zavargások sújtotta egykori portugál gyarmaton háborítatlanul történik a csempészés, az adás-vétel. A rendőrség és a hadsereg többnyire tétlen, szinte mindenki megvesztegethető, a kilátástalan helyzetben élő lakosság pedig pénzt, megélhetést remél az új üzletágtól. S a befektetések érkeznek is, a kokaincsempészés is kíván infrastrukturális fejlesztéseket, új munkahelyeket – de milyen áron..

Szerző életrajzok

György Suha

nagykövet, főkonzul, a Gambiai Köztársaság bécsi állandó képviselője az UNIDO és a CTBTO mellett. A Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alapító elnöke, a Budapesti Geopolitikai Tanács Afrika Kutatási Központ vezetője, EuropAid szakértő (Brüsszel)

Kutatási terület: nyugat-afrikai térség regionális politikai folyamatai, nemzetközi fejlesztési együttműködés, multilaterális diplomácia

Gáspár Gulyás

követ-tanácsos, misszióvezető-helyettes, Gambia Bécsi Állandó ENSZ Képviselete. Tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte, számos vezető gazdasági pozícióban dolgozott Magyarországon és a fejlődő világban.
Kutatási terület: a biztonságpolitika és a régió kockázatainak globális elemzése.

Downloads

Megjelent

2008-06-01

Hogyan kell idézni

Suha, G., & Gulyás, G. (2008). Kábítószer-kereskedelem Nyugat-Afrikában: A kokain új útja: Bissau-Guinea. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(2), 10–17. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4665

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok