RESEARCH PARADIGMS FOR RESTAURANT MANAGEMENT IN COVID19

SYSTEMATIC REVIEW OF THEORETICAL FRAMEWORKS AND A RECOMMENDED RESEARCH DESIGN

Szerzők

  • János Debreceni Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
  • Zsófia Fekete-Frojimovics Budapesti Gazdasági Egyetem,Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2021.06.04.08

Kulcsszavak:

vendéglátás, reziliencia, étterem, fenntarthatóság

Absztrakt

A koronavírus járvány világszerte váratlan kihívások elé állította a turizmus és a vendéglátás
szereplőit. A helyi és globális korlátozások elválasztották egymástól a vendégeket és a
vendéglátókat. A válsággal való megbirkózás a vállalkozások üzleti modelljének
átalakításához, valamint a vendégek és a vendéglátók kényszerű alkalmazkodásához vezetett.
2020 tavasza óta számos tanulmány jelent meg a nemzetközi szakirodalomban a turisztikai
vendéglátás jelenségeiről. A tanulmányok többsége a vállalatelmélet, a marketing, a fogyasztói
magatartás és a szervezeti magatartás paradigmái köré csoportosítható. A különböző
tudományos megközelítések közül a rugalmasság jelentős elméleti és menedzseri potenciált
mutat. A reziliencia a kedvezőtlen eseményekhez való alkalmazkodás és a kedvezőtlen
eseményekből való felépülés képességét jelenti, valamint a jövőbeni megbirkózás
képességének fejlesztését. Kétségtelen, hogy a turisztikai vállalkozásokat csak a rugalmasságuk
fejlesztésével együtt lehet újjáépíteni a koronavírus járvány során elszenvedett károkból. Ezért
a közelmúltbeli tanulmány célja, hogy bemutasson egy fogalmi keretet a kereskedelmi
vendéglátóipari kkv-k számára, amely olyan változókat tartalmaz, mint a tervezett és adaptív
ellenálló képesség, a pénzügyi teljesítmény, a fenntartható turizmusfejlesztés és az állami
támogatással való elégedettség. A tanulmány javaslatot tesz az ellenálló képesség vizsgálatához
szükséges vállalati minta összetételére, valamint értelmezi az alkalmazandó kutatási skálát és
módszertant.

Downloads

Megjelent

2022-01-05

Hogyan kell idézni

Debreceni, J., & Fekete-Frojimovics, Z. (2022). RESEARCH PARADIGMS FOR RESTAURANT MANAGEMENT IN COVID19: SYSTEMATIC REVIEW OF THEORETICAL FRAMEWORKS AND A RECOMMENDED RESEARCH DESIGN. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 6(4). https://doi.org/10.15170/TVT.2021.06.04.08