Hallgatók fenntartható turisztikai fogyasztásai

Szerzők

  • Szilvia Kántor Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Közgazdasági Intézet, Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2022.07.04.03

Kulcsszavak:

hallgatók, környezetvédelem, fenntarthatóság, turizmus

Absztrakt

A környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos kutatások egyik kiemelt célcsoportját a fiatalok, ezen belül is az egyetemisták képezik. A korábbi években készített kutatások igazolták, hogy a korosztály alapvetően nyitott a fenntarthatóság iránt, azonban a hétköznapok során inkább a kisebb áldozatokkal járó cselekvéseket valósítják meg.

Jelen kutatás célja annak a felmérése, hogy a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karára járó nappali tagozatos elsőéves magyar és nemzetközi egyetemista hallgatók mennyire tudatosak a témával kapcsolatban, illetve, hogy utazásaik során milyen áldozatokat hoznak, azért, hogy „zöldek” legyenek.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a turisztikai fogyasztás tekintetében inkább a könnyű, kevés erőfeszítéssel megvalósítható cselekedetek jellemzik a hallgatókat. Kényelmükről ez esetben sem szívesen mondanak le, azonban nyitottak az új megoldások iránt. Emellett, szívesebben választanak olyan desztinációkat, melyek csendes és természetközeli pihenéssel kecsegtetnek.

Downloads

Megjelent

2023-01-24

Hogyan kell idézni

Kántor, S. (2023). Hallgatók fenntartható turisztikai fogyasztásai. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 7(4). https://doi.org/10.15170/TVT.2022.07.04.03