A hozzáférhető turizmus – kitekintő Baranya vármegye turisztikai kínálatának elérhetőségére

Szerzők

  • Yvette Szabados PTE KTK Gazdálkodástani Doktori Iskola
  • Péter Merza PTE KTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.04.03

Kulcsszavak:

akadálymentes turizmus, akadálymentesítés, elérhető szolgáltatások

Absztrakt

Jelen tanulmány az akadálymentes turizmus koncepciójának szempontjából mutatja be a turizmus fejlesztési lehetőségeit, azokat a kulcsfontosságú elemeket megvizsgálva, melyek a hozzáférhető turizmus jövőjét alakítják Baranya vármegye példáján keresztül. A szerzők célja a további hazai kutatások ösztönzése, és fejlesztési irány mutatása a hazai hozzáférhető turizmus területén.

Az akadálymentesítés olyan interdiszciplináris tudomány, mely nemcsak kutatási területként, de ipari-szolgáltatói gyakorlatként egyaránt fejlődik. A hozzáférhető turizmus olyan turisztikai termékeket, szolgáltatásokat és környezetet biztosít, amelyek a teljes népességet kielégítik, azokat is, akik bármilyen nehézséggel, fogyatékossággal élnek. A hozzáférhetőség azonban nem csak fizikai akadálymentesítést jelent, hanem egy széleskörű társadalmi igényt is az esélyegyenlőség érdekében, valamint potenciális gazdasági tényezőt, mivel a hozzáférhető turizmus célcsoportjai a szezonon kívüli időszak egyik legnagyobb használói.

Downloads

Megjelent

2024-01-10

Hogyan kell idézni

Szabados, Y., & Merza, P. (2024). A hozzáférhető turizmus – kitekintő Baranya vármegye turisztikai kínálatának elérhetőségére. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 8(4). https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.04.03