A HELYI ÉRDEKCSOPORTOK SZEREPE A VIDÉKI GASZTROFESZTIVÁLOK MŰKÖDTETÉSÉBEN DÉL-ALFÖLDI PÉLDÁK ALAPJÁN

Szerzők

  • Bettina Tóth Szegedi Tudományegyetem, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék
  • Gábor Hegedűs Szegedi Tudományegyetem, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék

Kulcsszavak:

vidéki turizmus, gasztroturizmus, gasztrofesztivál, helyi érdekcsoport

Absztrakt

A gasztroturizmus jelentősége világszerte, így Európában és Magyarországon is növekszik. Hazánkban ez az
újszerűnek tekinthető turisztikai típus leginkább gasztrofesztiválok rendezésében nyilvánul meg. Kutatásunkban délalföldi
esettanulmányok alapján vizsgáltuk, hogy a falusi gasztrofesztiválok fenntartható működését hogyan
befolyásolja az érintett, különböző helyi érdekcsoportok együttműködési készsége. Eredményeink alapján az általában
csak helyi jelentőségű gasztrorendezvények jelentős fejlődésen mehetnek keresztül, és idővel akár turisztikai jellegű,
térségi vonzerejű fesztiválokká is válhatnak. Ehhez szükséges a helyi társadalom kohéziója, a sikeres érdekegyeztetés
és együttműködési készség a különböző helyi települési szereplők között. E feltételek teljesülése esetén a vizsgált
gasztrorendezvények egy része a helyi közösség és a turisták számára is fenntartható lehet gazdasági, társadalmi és
kulturális értelemben egyaránt.

Downloads

Megjelent

2021-06-29

Hogyan kell idézni

Tóth, B., & Hegedűs, G. (2021). A HELYI ÉRDEKCSOPORTOK SZEREPE A VIDÉKI GASZTROFESZTIVÁLOK MŰKÖDTETÉSÉBEN DÉL-ALFÖLDI PÉLDÁK ALAPJÁN. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 4(1). Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/tvt/article/view/4525