Vidék- és agroturisztikai fejlesztés Oroszországban: Eredmények és feladatok

Szerzők

  • Nataliia Andreeva Oroszországi Menedzsment és Agrárgazdasági Mérnöki Akadémia, Cseljuszkinszkaja, Moszkvai régió, Oroszországi Föderáció
  • Vladimir Savenko Moszkvai Witte Egyetem, Moszkva, Oroszországi Föderáció

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2024.09.04.08

Kulcsszavak:

biotermékek, diverzifikáció, falusi és agroturizmus, falusi közösség, jövedelemnövekedés, szinergia és multiplikáció

Absztrakt

A falusi és agroturizmus viszonylag új jelenség Oroszországban. Az első, ilyen irányú kezdeményezésekre mintegy két évtizede került sor. A falusi turizmus hozzájárul az oroszországi vidéki életforma megőrzéséhez, a hagyományok és szokások újjáéledéséhez, a vidéki élet kulturális és társadalmi vonzerejének növeléséhez, valamint a vidéki lakosság jövedelmi szintjének emelkedéséhez további munkahelyek teremtésének és a vidéki infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően. A koronavírus-járvány időszaka megmutatta, hogy emberléptékűsége, városon kívüli elhelyezkedése, az egészséges élelmiszerek hozzáférhetősége és egyéb sajátosságai miatt ez a fajta turizmus életképes. A helyi lakosság bevonása a vendégfogadásba erősíti a vidéki közösségeket és felkelti az érdeklődést a természet védelme és megóvása iránt. Írásunk a falusi és agroturizmus fejlesztésének első két évtizedével ismertet meg és reflektál azokra a szakpolitikai támogatásokra, valamint az elmúlt 5-6 évben megvalósult kormányzati és regionális politikákra, amelyek a vidéki vállalkozói tevékenység és a közösségi szerepvállalás ezen formájának felgyorsítását célozták. Megvizsgáljuk a falusi és agroturizmus fejlődését megalapozó intézményi hátteret is.

Megjelent

2024-12-20

Hogyan kell idézni

Andreeva, N., & Savenko, V. (2024). Vidék- és agroturisztikai fejlesztés Oroszországban: Eredmények és feladatok. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 9(4). https://doi.org/10.15170/TVT.2024.09.04.08