SZEKSZÁRDI CIVIL KEZDEMÉNYEZÉS A BORTURIZMUS HAJNALÁN
Kulcsszavak:
bor, Szekszárdi borút, borvidék, egyesület, minősítési rendszer, vidékfejlesztésAbsztrakt
Hazánkban a rendszerváltást követő években a turizmus élénkítésében, a gazdaságfejlesztésben a civil
szervezeteknek is jelentős feladat jutott. Szekszárdon elsősorban a minőségi bortermelés megteremtése, a
kulturált borfogyasztás népszerűsítése és a borvidék ismertté tétele, valamint a borturizmus fellendítése
céljából 1999-ben 64 alapító taggal egyesületet hoztak létre.
A tanulmány a Szekszárdi borút létrehozásához vezető utat mutatja be. A helyi közösség –
elsősorban borászat, vendéglátás, és turizmus terén – érintett szereplőinek összehangolt munkája nyomán
indultak meg azok a kezdeményezések, melyek nyomán ma a turisták egyik kedvelt célpontjává vált a
borvidék.
A Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület szervezését segítő alapító tagként, majd a szervezet
elnökeként eltöltött évtized alatt szerzett saját hazai és nemzetközi tapasztalataim, valamint az egyesület
adatai és a kezdeti évek működésével kapcsolatos dokumentumok segítik a téma megvilágítását.