Új jelenségek a baranyai gasztronómiában. Születőben a Mecsek–Völgység–Hegyhát gasztrotérség?

Szerzők

  • Dezső Kovács Baranyai Gasztrorégióért Egyesület
  • Réka Horeczki Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.03.04

Kulcsszavak:

gasztroturizmus, gasztrorégió, kistérség, vidékfejlesztés, LEADER

Absztrakt

A tanulmány egy baranyai LEADER-térség, a Mecsek–Völgység–Hegyhát adottságain keresztül mutatja be a helyi gasztronómia és gasztroturizmus kínálatát és fejlesztésének lehetséges modelljét. Ezen túlmenően összehasonlítja a három évtizedes múlttal rendelkező Villány-Siklósi Borút fejlődési pályájával az újonnan létrejövő gasztrotérséget.

A tanulmány, mely egy gasztronómiai útikönyv létrejöttének továbbgondolása, arra a kérdésre kíván választ adni, hogy milyen feltételek szükségesek egy gasztrotérség születéséhez, milyen tényezők együttes hatása révén válhat egy térség a gasztroturizmus célpontjává. A tanulmány azokat a természeti, kulturális, szervezeti, anyagi és humán feltételeket veszi számba, melyek lehetővé teszik, hogy egy térség gasztrotérségként azonosíthassa önmagát. Nehéz kiemelni, hogy a sokféle változó közül melyik játszik döntő szerepet. Inkább megjelenésük, egymásra hatásuk, sorrendiségük az, ami alapján eldől, hogy egy térségnek kialakulhat-e egy sajátos gasztronómiai karaktere és kínálata.

Downloads

Megjelent

2023-10-17

Hogyan kell idézni

Kovács, D., & Horeczki, R. (2023). Új jelenségek a baranyai gasztronómiában. Születőben a Mecsek–Völgység–Hegyhát gasztrotérség?. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 8(3). https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.03.04