„A țăndărei-i cigány”

Néhány gondolat a romániai romákkal szembeni előítéletekről és a roma kisebbség csoportista médiareprezentációiról a koronavírus idején

Szerzők

  • Zsuzsa Plainer Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (Kolozsvár, Románia)

DOI:

https://doi.org/10.15170/SocRev.2020.13.01.01

Kulcsszavak:

romániai romák, rasszizmus, sztereotípiák, Covid–19-járvány

Absztrakt

E tanulmány célja magyarázatot keresni arra, miért erősödött fel a cigányellenes beszéd és a romákkal szembeni bűnbakképzés a romániai (román) nyilvánosságban a koronavírus időszakában. 

Az okok gazdasági és társadalmi jellegűek. A szabad mozgást korlátozó romániai rendelkezések hátrányosan érintették az olyan roma családokat, amelyek az informális gazdaságból élnek. A megélhetéséért kimozduló romák ebben az időszakban negatív sztereotípiák tárgyává váltak, „civilizálatlannak”, „normaszegőnek” és „fegyelmezetlennek” tűnhettek a többség szemében.

A dél-romániai Țăndărei településen történt események elemzése alapján azonban azt is elmondhatjuk, hogy a cigányellenes beszédmód elterjedésében és a bűnbakképzésben a médiareprezentációk is szerepet játszanak. Ahogy azt a tanulmány második részében bemutatjuk, a települést ökológiai bombaként bemutató lapok tevékenysége (a bűnbakképzésen kívül) a Rogers Brubaker által csoportizmusnak nevezett jelenséggel írható le. A médiareprezentációk ugyanis homogén etnikai-rassziális csoporttá („a cigányok”) mossák össze a településen élő különböző gazdasági és társadalmi kapcsolatokkal rendelkező romákat.

Downloads

Megjelent

2020-06-29

Hogyan kell idézni

Plainer, Z. (2020). „A țăndărei-i cigány”: Néhány gondolat a romániai romákkal szembeni előítéletekről és a roma kisebbség csoportista médiareprezentációiról a koronavírus idején. Szociális Szemle, 13(1), 5–10. https://doi.org/10.15170/SocRev.2020.13.01.01