Etikai irányelvek és szerzői jogok

Etikai irányelvek

 • Politikailag korrekt nyelvhasználat
 • A téma kiegyensúlyozott, elfogulatlan tárgyalása
 • Amennyiben más forrásból használ fel jogvédett adatokat, a szerzőnek erre engedélyt kell kérnie
 • Ha indokolt, jelezni kell a témához fűződő bármilyen érdekeltséget (pl. a kutatás finanszírozási forrása)
 • A plágiumot, az autoplágiumot is ide számítva (megfelelő forrásmegjelölés nélküli szövegátvétel) mindenképpen el kell kerülni, ezeket az írásokat automatikusan visszautasítjuk.

Empirikus tanulmányok esetében:

 • Amikor a válaszadók védelmében szükséges, független kutatásetikai jóváhagyást kell kérni;
 • A kutatási folyamatot tegyék átláthatóvá, jól követhetővé;
 • Az anonimitás és titoktartás nem csupán a személyekre, hanem szervezetekre vagy településekre is vonatkozik, ha bármilyen hátrányuk származhat abból, hogy a tanulmányban név szerint szerepelnek.

Nyilatkozat nyílt hozzáférésről

Folyóiratunk nyílt hozzáférésű, ami azt jelenti, hogy minden tartalom ingyenesen hozzáférhető, mind a felhasználók, mind pedig az intézmények számára. A felhasználók jogosultak olvasni, letölteni, másolni, terjeszteni, nyomtatni a tartalmakat, valamint keresni a tartalmak között, belinkelni a közlemények teljes szövegét, és bármilyen jogszerű módon felhasználni ezeket, anélkül, hogy külön engedélyt kérnének a kiadótól vagy a szerzőtől.

Szerzői jogok

Lapunk a Creative Commons gyakorlatát követi (CC BY https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Ez azt jelenti, hogy a tartalmakat szabadon meg lehet osztani (másolni, közzétenni), valamint bármely formátumban, csatornán és céllal lehet adaptálni – még kereskedelmi célokkal is. Ennek feltétele, hogy a forrást megfelelően hivatkozzák, és mind az eredeti publikációra, mind pedig a Creative Commons licenszre mutató linket csatolják. Az adaptálás során minden változtatásra világosan utalni kell. Az új változat feleljen meg az etikai kívánalmaknak (pl. https://publicationethics.org/guidance/Guidelines, https://journals.lib.pte.hu/index.php/szocialisszemle/Ethics).

Repozitóriumok használata

A fentiekkel összhangban, a szerzők saját publikációjuk bármely változatát (a benyújtott, az elfogadott, és a már közölt változatokat) jogosultak elhelyezni valamilyen intézményi vagy általuk választott más repozitóriumban.

További hasznos források és információk

 • Helsinki Nyilatkozat – Az Orvos Világszövetség (WMA) – Az embereken végzett orvosi kutatások etikai alapelveiről. (2014). LAM, 24(3), 133–136. (Ford. Domján, A., Kakuk, P., & Sándor, J.)
 • Az American Psychological Association weboldala: https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples
 • A tanulmány anonimizálása: Fájl – Információ – Problémák ellenőrzése – Dokumentum vizsgálata – Vizsgálat – (jobboldalon) Mindegyik eltávolítása – Ismételt vizsgálat (ellenőrzés)

Adatvédelmi nyilatkozat

A folyóiratnál megadott nevek és e-mail címek kizárólag a folyóiratnál lesznek felhasználva, más célokra, harmadik félnek nem kerülnek átadásra.