Etikai irányelvek és szerzői jogok

Etikai irányelvek és szerzői jogok

Etikai irányelvek

 • Politikailag korrekt nyelvhasználat
 • A téma kiegyensúlyozott, elfogulatlan tárgyalása
 • Amennyiben más forrásból használ fel jogvédett adatokat, a szerzőnek erre engedélyt kell kérnie
 • Ha indokolt, jelezni kell a témához fűződő bármilyen érdekeltséget (pl. a kutatás finanszírozási forrása)
 • A plágiumot, az autoplágiumot is ide számítva (megfelelő forrásmegjelölés nélküli szövegátvétel) mindenképpen el kell kerülni, ezeket az írásokat automatikusan visszautasítjuk.

Empirikus tanulmányok esetében:

 • Amikor a válaszadók védelmében szükséges, független kutatásetikai jóváhagyást kell kérni;
 • A kutatási folyamatot tegyék átláthatóvá, jól követhetővé;
 • Az anonimitás és titoktartás nem csupán a személyekre, hanem szervezetekre vagy településekre is vonatkozik, ha bármilyen hátrányuk származhat abból, hogy a tanulmányban név szerint szerepelnek.

 

Lektorálás

A lap kétszintű lektorálási eljárást követ. Az aktuális szám szerkesztői áttekintik a beküldött anyagot, és vagy azonnal befogadják lektorálásra, vagy további módosításokat kérnek, vagy pedig elutasítják a kéziratot. A szerkesztőségi befogadást követő lektorálás már anonim, duplavak folyamat, a szerző(k) és a lektor(ok) nem ismerik egymást.

 • Az interjúk, a szakmai reflexiók és a recenziók esetében az első, szerkesztőségi szint gyakran elegendő, de a szerkesztőbizottság dönthet úgy, hogy egy további, külső lektori véleményre is szükség van.
 • Elméleti és empirikus tanulmányok esetében legalább egy, de legtöbb esetben két lektort kérünk fel az írás tudományos értékének elbírálására.

 

Közlési díj

A publikálás lapunkban ingyenes.

 

Copyright/Open Access Nyilatkozat

A szerzői jog megoszlik a szerző és a folyóirat között. Mindkét fél jogosult a már megjelent publikációt annak változatlan formájában közzétenni egy arra alkalmas (szakmai-tudományos) weboldalon. Erre a célra azonban kizárólag a Szociális Szemle weboldaláról letölthető végleges pdf file használható, ahol szerepelnek az idézéshez szükséges eredeti adatok.

A Szociális Szemle open access folyóirat. Az itt közölt tartalmakért sem az intézményi, sem az egyéni felhasználóknak nem kell fizetni. A felhasználók jogosultak elolvasni, letölteni, másolni, megosztani, nyomtatni, a szövegben keresni, vagy a publikáció linkjét megosztani, egyszóval bármilyen jogszerű módon felhasználni a közölt tartalmakat, anélkül, hogy ehhez engedélyt kérnének. A felhasználás feltétele, hogy a megjelenés adatait hivatkozzák. 

 

További hasznos források és információk:

 • Helsinki Nyilatkozat – Az Orvos Világszövetség (WMA) – Az embereken végzett orvosi kutatások etikai alapelveiről. (2014). LAM, 24(3), 133–136. (ford. Domján, A., Kakuk, P., & Sándor, J.)
 • Az American Psychological Association weboldala: https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples
 • A tanulmány anonimizálása: Fájl – Információ – Problémák ellenőrzése – Dokumentum vizsgálata – Vizsgálat – (jobboldalon) Mindegyik eltávolítása – Ismételt vizsgálat (ellenőrzés)

 

Adatvédelmi nyilatkozat

A folyóiratnál megadott nevek és e-mail címek kizárólag a folyóiratnál lesznek felhasználva, más célokra, harmadik félnek nem kerülnek átadásra.