A Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis

Szerzők

  • Géza Balog Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ
  • Zsolt Győrfi Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ
  • Mária Fazekas Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ

Absztrakt

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál befejeződött a „Budapesti Térinformatikai Befekteté­si Adatbázis megvalósíthatósági tanulmánya" címet viselő, az OMFB támogatásával végzett fejlesztőmunka. A kutatás alapvető célkitűzése a hazai befektetési ingatlanok piacának felpezsdítését célzó, a potenciális külföldi befektetőket fővárosunkba vonzani tudó, csúcstechnológiájú ingatlankatalógus elkészítési lehetőségeinek, előnyeinek, hátrányainak feltárása, a megvalósíthatóság piaci vizsgálata. A fejlesztőmunka során feltártuk a hazai térinformatikai és ingatlanpiac főbb jellegzetességeit, megismerkedtünk külföldi nagyvárosok módszereivel, elké­szült a Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis demo verziója. A demo verziót megismertettük a hazai szakmai közönséggel és néhány fontos nagyváros vezetésével. A munka a megvalósíthatósági tanulmánnyal zárult, amelyben hazai ingatlanforgalmazói hirdetési szokások és a médiák vizsgálata alapján meghatároztuk a piac szegmenseit, rámutattunk a befektetési ingatlanok forgalmazásának jelenlegi szokásaira. Ennek alapján becslést adtunk az egyes ingatlanok szokásos hirdetési költségére, meghatároztuk a Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis tarifarendszerét.
A Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis, mint a befektetési ingatlanok adatait térinformatikai eszközökkel feldolgozó adatüzem, négy különböző stratégiát valósíthat meg, mindegyiket más-más szervezeti formában. A kezdeti piackutatás az Orszá­gos Műszaki Információs Központ és Könyvtár közreműködésével történt. A térinformatikai kezelőfelü­letű szoftver megfogalmazásában és demo verziójának elkészítésében a Landinfo Kft. vett részt. A projekt vezetője dr. Balog Géza volt, a marketingstratégia megfogalmazása Győrfi Zsolt, a gazdasági modellezés Fazekas Mária munkája. Cikkünk az új adatbázisra kívánja felhívni a figyelmet.

Downloads

Megjelent

2019-12-01

Hogyan kell idézni

Balog, G., Győrfi, Z. és Fazekas, M. (2019) „A Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis”, Marketing & Menedzsment, 31(4), o. 4–10. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/2103 (Elérés: 23 július 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Vállalkozás és stratégiák