A stratégiai vezetés új irányai (I. rész)

Szerzők

  • Magdolna Csath

Absztrakt

Az USA (West Lafayette, Indiana) székhelyű Stratégiai Vezetési Társaság, amely több mint 50 országból kb. kétezres tagsággal büszkélkedhet idén, október 3-6. között, Berlinben tartotta nemzetközi konferenciáját, amely több mint 800 résztvevőt vonzott. A kö­zel 400 előadás 10-12 szekcióban zajlott. A témák felölelték a stratégiai vezetés legfontosabb területeit a versenyelemzéstől, a szervezetfejlesztésen, változtatásmenedzsmenten, az új vezetési modelleken, a stratégiai döntéshozatalon és a globális cégek stratégiai vezetési rendszerein át a tudásmenedzsmentig. A szekcióülések között plenáris előadások zajlottak kiváló és ismert előadókkal, akik nagyvállalatoktól és
szaktanácsadó cégektől érkeztek. A rendezvény rangját emelte Hans-Dietrich Genscher, az NSZK egykori külügyminisztere, aki indító előadásában a globalizáció előnyeiről és hátrányairól beszélt. A konferenciáról átfogó képet adni lehetetlen lenne, hiszen valamennyi előadás meghallgatására nem volt lehetőség. Ehelyett kétséges írásom első részében összefoglalom a két legérdekesebb plenáris előadás, a Boston Consulting Csoport előadója Carl Stem, és a McKinsey & Company Csoport előadója, Richard Foster okfejtésének lényegét. Ez a két előadás jól érzékelteti a stratégiai vezetés szemléletében és módszertanában zajló változásokat, irányeltolódásokat, és arról is képet ad, hogy adott helyzetekben milyen stratégiai közelítések valószínű­sítik a legnagyobb sikert. A cikk második része pedig, az egyes előadások tükrében, alapvetően két témával: a globális cégek stratégiai vezetési módszereivel, és a még mindig újdonságnak számító tudásmenedzsment módszerekkel foglalkozik majd. Ez utóbbi témakör bemutatását megkönnyíti, hogy az egyik tudásmenedzsment-szekciót a cikk szerzője vezette.

Downloads

Megjelent

2019-12-01

Hogyan kell idézni

Csath, M. (2019) „A stratégiai vezetés új irányai (I. rész)”, Marketing & Menedzsment, 33(6), o. 73–75. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1859 (Elérés: 1 február 2023).

Folyóirat szám

Rovat

M&M mix