Keletről-nyugatra

Egy gambiai biciklitúra tapasztalatai

Szerzők

  • Abigél Tomsits ELTE BTK

Absztrakt

A kontinentális Afrika legkisebb országát, Gambiát bebarangolni, látványosságokban gazdag tájait, városait felfedezni, történelmi nevezetességeit, múltját és jelenét megismerni, lakosságának szokásait, mindennapjait megtapasztalni irigylésre méltó kaland lehet, különösen, ha a részletekre kellő figyelmet nem fordító, szervezett turisztikai körutazás helyett, saját magunkra hagyatkozva, mondjuk kerékpáron vágunk az ismeretlenbe. Tomsits Abigélnek másodmagával éppen egy ilyen elképzelt gambiai „felfedezésben” volt része. Az ország keleti csücskéből indulva, a saját maguk által előre megtervezett útvonalon, két keréken haladva járták be Gambia nevezetes vidékeit, modernizálódó városait és tradicionális falvait, több mint 300 kilométert tekerve az Atlanti-óceán partján fekvő fővárosig, Banjulig. A szerző írásában naplószerűen foglalja össze úti kalandjaikat, melyeket olvasva mi is egy kerékpár nyergében érezhetjük magunkat, pedálozva az afrikai forróságban.

Információk a szerzőről

Abigél Tomsits, ELTE BTK

Az ELTE BTK kulturális antropológia és angol nyelv és irodalom szak, illetve az Afrikanisztika Program hallgatója 2004-től. 2005. június-júliusban Gambiában, Dramanban falukutatást végzett egy szerahuli népcsoport lakta faluban.

Downloads

Megjelent

2008-06-01

Hogyan kell idézni

Tomsits, A. (2008). Keletről-nyugatra: Egy gambiai biciklitúra tapasztalatai. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(2), 46–55. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4669

Folyóirat szám

Rovat

Terepbeszámolók