Tanárok mentorálása az identitás-struktúra analízis (ISA) alapján

Szerzők

  • Graham Passmore Lakehead Egyetem, Neveléstudományi Graduális Tanulmányok / Neveléstudományi Posztgraduális Tanulmányok és Kutatások (Kanada)

DOI:

https://doi.org/10.15170/SocRev.2023.16.02.02

Kulcsszavak:

tanárok pályaelhagyása, identitáskrízis, identitásstruktúra-analízis, mentorálás

Absztrakt

Számos pályakezdő pedagógus foglalkoztatása első öt évében elhagyja a tanári pályát. Ez a jelenség hosszú ideje fennálló, és egyben költséges társadalmi probléma. A tanárok pályaelhagyását a (kanadai) kormány pályaorientáció és mentorprogramok indításával próbálja megakadályozni. E programok sikere ellenére, a pályaelhagyás mértéke még mindig számottevő. A kormányzati programok gyenge pontja a programok általános jellege, az, hogy ezek a programok nem válaszolnak a tanárok egyedi szükségleteire. Az identitásstruktúra-analízis (ISA) mind egyedi, mind pedig csoportszinten felfedheti a stresszteli és konfliktusos területeket. Lehetőséget nyújt a mentorálás keretei között végzett olyan tanácsadásra, amely meghaladja az orientáló-mentoráló programok általánosságait. A szerző tanulmányában egy krízishelyzetet átélő tanár adatainak mélyelemzésével illusztrálja, hogy miképpen valósulhat meg ez a személyre szabott mentorálás, tanácsadás (a krízisben lévő tanárok azok, akik legvalószínűbben hagyják el a pályát). Ezt követően, egy nomotetikus elemzés keretei között, a szerző öt, identitás-krízist átélő tanár esetét vizsgálja, hogy a tanári pályán előforduló szakmai válságokról átfogóbb képet nyújtson.

Downloads

Megjelent

2023-12-31

Hogyan kell idézni

Passmore, G. (2023). Tanárok mentorálása az identitás-struktúra analízis (ISA) alapján. Szociális Szemle, 16(2), 19–42. https://doi.org/10.15170/SocRev.2023.16.02.02